Annons

Inredningskunskap: Scenljus eller städljus i sovrummet?

Ett vanligt misstag som man kanske upptäcker först nu om hösten och vintern, då det är mörkt stora delar av dagen, är att man har valt ”fel” modell på taklampa i sovrummet . De flesta brukar ju vilja ha ett bra allmänljus i taket och då behövs en lampskärm som sprider ett jämnt sken i hela rummet.

Ändå ser jag ofta lampor av det här slaget i sovrumstaken när jag kikar runt på Hemnet eller bläddrar i inredningsmagasinen. Stora vida lampskärmar, gärna tygklädda eller på annat sätt formade så att de kastar en kägla rakt nedåt. Den typen av lampa har inte enbart bländningsrisk utan också en tendens att ge mer av ett ”scenljus” snarare än städljus/allmänljus.

Om det inte är ett aktivt val för att ljussätta och lägga fokus på sängen så är det stor risk att det skapar ett störningsmoment i vardagen, inte minst såhär års, eftersom den sortens lampskärm ger ett strålkastarliknande sken mot rummets mittpunkt och inte når dit man brukar behöva det (där man ska gå och stå, byta om eller exempelvis leta sina strumpor på morgonen). Värt att ha i åtanke om du tycker att belysningen inte funkar som den ska i sovrummet.

Kategorier:

Kommentarer

 • moa skriver:

  Ska flytta om några månader och går tillbaka till din bok hela tiden och läser ett avsnitt här och där (trots att jag läst dem flera gånger allihop). Tycker att du är SÅ inspirerande! Visst är det så att du funderar på en andra bok? Hoppas! Vill bara ha mer!

  Flyttar till en 20-tals lägenhet av det enklare slaget. Det är ganska lite fönster och jag gillar ljusa hem (får depprysningar av mörka väggar). Det finns två ”mellanhallar” utan fönster och jag funderar på hur man gör för att det inte ska kännas mörkt där. Tänker speglar och massor av fina lampor. Har du några fler tips på hur man ljusar upp områden utan naturligt ljus? (Det är en hyresrätt så kan inte göra några större ingrepp.)

  • Frida Ramstedt skriver:

   Vad glad jag blev av att läsa din kommentar just i dag. Är helt slut efter det här årets boklanserande och ska vila på saken över jul men visst finns det stoff till fler böcker. Måste bara samla ihop orken och motivationen igen.

   Mitt bästa tips för att få in ljus i passager som saknar naturligt dagsljus är att välja ljusa oc gärna reflekterande material. Förutom speglar som kan användas för att reflektera dagsljus från fönster i andra rum så är även kulören och glanstalet på väggarna viktiga, ljus matta, lätta material och belysning som riktas mot väggarna exempelvis en lång spotlightskena som du kan vinkla – kan göra stor skillnad. Förutom taklampor kan även vägglampor vara bra upplättningsbelysning. Lycka till med ditt nya boende!

   • Moa skriver:

    Åh, tack för tipsen! Ska ta med mig dem.

    Menar det verkligen! Tipsar konstant om din bok och Abstract avsnittet om Ilse Crawford! Den blir även julklapp till min inredningsintresserade vän!

    Hoppas du får en lugn jul! Heja dig, du är så bra!

 • Johanna skriver:

  Har du några tips på bra taklampor? Letar med ljus och lykta men har inte hittat någon jag fastnat för.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag är väldigt förtjust i Pia från Gärsnäs, Lampverkets ekologiska lampskärmar som funkar fint i sovrum och Vatt & Vekes elips som ger ett mjukt ljus i hela rummet.

  • Anna skriver:

   Vi har Örsjö star i sovrummet, funkar toppen då den kan ge både scenbelysning (rikta någon lampa mot sängen) men också allmänljus. Eftersom lampan numera finns i flera modeller (koppar, mässing, vitt, svart) så tycker jag den funkar med de flesta stilar. Om man tycker den är dyr kanske man kan hitta en liknande billigare modell någon annanstans.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.