Annons

Tre tips när du ska välja soffbord

Tre enkla tumregler som inredare ofta jobbar utifrån – som är bra att ha i bak­huvudet när du ska välja soffbord till din soffa – för att få till proportionerna:

Soffbordets storlek i förhållande till ytan framför sittgruppen
Undvik möbeltetris. Soffbordet bör inte vara så stort att det fyller upp hela ”hålet” framför soffan eller blir trångt att ta sig runt. Ändå är det ofta man ser just det, alldeles för stora bord.

Soffbordets bredd i förhållande till soffans längd
Soffbordet bör vara 1/2 till 2/3 av soffans totala bredd) så att alla kan nå bordet om de vill ställa av en kaffekopp eller lägga ifrån sig en tidning utan att behöva resa sig upp eller sträcka armen i en obekväm position. Man ser ofta pyttesmå soffbord i inredningsmagasinen, men det är valda för att fotot ska bli fint. Inte för att det är praktiskt i verkligheten.Soffbordets form i förhållande soffans form
Har du många raka linjer och hörn? Då kan du använda soffbordet för att balansera upp och mjuka till. Att kombinera en rak tresitssoffa med ytterligare en rektangulär form blir mer repetativt än om du väljer ett ovalt bord med rundade hörn (eller satsbord i två olika storlekar/ höjder).

Kategorier:

Kommentarer

 • Steph skriver:

  Bra tips! Men om man tyvärr har ett mindre vardagsrum där man har ett runt stort matbord (marmor) på en sida och två rektangulära soffor på andra sidan, vilket typ av soffbord rekommenderar du då? Tror du det skulle bli snyggt med ett runt/ovalt glasbord till? Tack! (precis köpt din bok, inväntar upprymt leverans!)

  • Frida skriver:

   Runda matbord kräver väldigt mycket golvyta med utdragsradien för stolarna och det är svårt att ge råd utan att ha sett planskissen och möbleringen men – glasbord låter klokt, det är ett bra knep om man vill ha ett soffbord som känns luftigt eftersom det blir en visuell synvilla dvs det tar inte upp lika mycket upplevd volym som ett bord i motsvarande form hade gjort om det var i ex trä eller marmor. Ovalt låter också som en bra match mot ytan mellan sofforna och som en form som inte konkurrerar med det runda matbordet.

 • Greta H. skriver:

  För mig är höjden på soffbord en utmaning. Jag längtar efter att lite högre soffbord finns att köpa igen. Så man inte behöver böja sig fram och nedåt för att nå sin kaffekopp. Och så man kan sitta runt soffbordet med sina barn eller barnbarn och spela ett spel.
  Finns det förslag till detta?

  • Jenny skriver:

   Håller med, längtar tills högre soffbord blir trendigt igen så att utbudet växer!

  • Pernilla Andersson skriver:

   Precis! Jag fick min mosters gamla teak-bord från 60-talet. Perfekt höjd, äntligen!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Absolut! Finns med i min bok! 🙂 Här fokuserade jag mer på proportionerna och formen. Återkommer längre fram om just höjder och avstånd.

 • Linda skriver:

  Bra inlägg! Tipsa gärna om några snygga soffbord också 🙂

 • Anna skriver:

  Superbra tips! Älskar din bok. Hur är det att kombinera olika former på bord i samma rum? Har tex ovalt matbord, hur bör jag då tänka på soffbord? Allt är i samma rum.

 • Johanna skriver:

  Vi har två stora soffor ( en 4 sits och en 3,5 sits) som står som ett L. Jag har haft jättesvårt att hitta soffbord men har nu kommit fram till att det bästa blir 5 (!) runda bord som jag kombinerar ihop som satsbord. Låter galet men när jag ritat upp det ser det bra ut. Eftersom jag inte hittat något färdigt 5-dels satsbord så måste jag köpa olika sorter. Hur ska man tänka gällande material på skivan och benen? Är det snyggast att försöka hitta samma till alla bord eller kan jag kombinera vitpigmenterad el, sten och mörkt glas? Samma gällande benen, kan jag välja träben på det största bordet utan att det ser tokigt ut? Resterande ska vara smala svarta raka metallben.

  • Sofia skriver:

   Jag vet inte hur det funkar när man skriver svar så här långt i efterhand på en kommentar, om den som frågat får reda på att någon svarat.. nåväl, jag chansar. Jag har gjort egna satsbord med tre st helt olika äldre loppisfyndade bord. Samtliga var gjorda av trä så de var lätta att måla om och modifiera. Ett av borden hade fyra ben vilka jag sågade av. Ett bord fick vara så högt som det var. Det sista bordet var ett pelarbord som jag först skruvade loss från bordsskivan, sen kapade jag pelaren upptill och skruvade fast igen m h a en platta. Sen målade jag samtliga bord i samma färg (mörkgrå). Det blev skitbra! Funkar lika bra oavsett hur många bord man använder. Ingen annan som har exakt likadana heller! Lycka till!

 • Elli skriver:

  Hur göra när man har en svängd howard och två fåtöljer? Är runt bord ett måste då?

 • Teija Wallin skriver:

  Behöver tips på storlek på lampa ovanför soffbord. Vad bör man tänka på storleksmässigt?

 • Moa skriver:

  Efter att ha haft ett runt soffbord till en divansoffa längtar jag ändå till ett tetris-soffbord. Nådde bara att sätta tekoppen från en enda plats i soffan (mitt i). Tyckte antingen det stod för nära (man kom inte förbi där det runda mötte soffan) eller alldeles för långt ifrån, man fick häva sig ut med kaffekoppen. Nästa gång får det praktiska gå före det estetiska!

 • dorene skriver:

  hej om man har en såkallad u soffa ,vad ska man ha för sofffbordsmodell då?

 • Tomina skriver:

  Om man har en U-soffa där avståndet mellan divanerna är 120 cm, hur stort soffbord är rimligt då för att ta sig runt? Jag velar mellan 70 eller 80 cm, jag tänker mig ett runt bord 🙂

 • Björn skriver:

  Jag har öppen planlösning, kök vardagsrum i ett rum. Med ett runt matbord, och en tre sits soffa med divan. Har ett för stort soffbord nu, rektangulärt , Tetris… skulle ett mindre runt soffbord i samma serie som köksbordet, se dumt ut?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.