Annons

Inredningskunskap: Problemet med de trendiga lamporna

Idag är skulpturala lampor med naket glödljus oerhört trendiga. Fina men de funkar bäst som dekorationsljus eller dämpad mysbelysning – de är absolut inte lämpliga som vardagsbelysning ovanför en matplats. Där behöver vi få till en nedpendlad ljuskägla mot bordsskivan för att man ska kunna se ordentligt utan att bländas eller störas av skuggbildning. Den uppgiften löser inte nakna lampor utan de blir vad smeknamnet antyder – skulpturala. För att uppnå en tydlig ljusbild behövs lampskärmar som avgränsar, förstärker och riktar lampans sken nedåt.

Kom ihåg att den bästa belysningen inte främst är skapt för att själv stå i centrum och synas, utan för att annat runt omkring den ska synas bättre.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa skriver:

  Älskar den här typen av inlägg!

 • Lovisa skriver:

  Så bra kunskap! ????

 • Lina skriver:

  Jag som varit sugen på kvist länge men detta fick mig att tänka om…..

  • Frida Ramstedt skriver:

   Kvist har spotligts, inte nakna glödlampor (det är valfritt) så den funkar bättre.

  • Ylva skriver:

   Hej Lina, vi har två st kvist (6-armar) över köksbordet. De ger väldigt bra ljus och bländar inte. Man kan använda olika typer glödlampor, och varje arm kan riktas. Jag skulle absolut rekommendera den lampan vidare. //Ylva

 • Minna skriver:

  Efter jag läste detta i din bok så ser jag på belysning med helt andra ögon. Jag har först och främst flyttat runt lamporna här hemma, gett dem nya och mer lämpliga platser.
  Det kom jag långt på ????????

 • Kristin skriver:

  Kan bara instämma, vi har en radiohuspendel ovanför köksbordet och den är fantastiskt vacker – men funkar inte alls som bordslampa. Får hitta en annan plats!

 • Jennifer skriver:

  Vi har dock en vanlig/klassisk lampa vid köksbordet som riktar ljuset nedåt och jag tycker det blir för starkt (har den nästan aldrig tänd). Generellt ogillar jag starka lampor och föredrar mysbelysning. Förutom om man sminkar sig, eller ska göra något annat väldigt detaljerat. Men tycker inte äta mat ingår där 😉 Så tänker att det beror lite på vad man själv gillar också?

  • Maria skriver:

   I hear you! Vi kör dimmer på i princip varenda lampa, både i kök, vardagsrum, badrum och sovrum, så att vi kan mysa till det, OCH tända upp så att man ser att dammsuga. Tog elektrikern en förmiddag att installera i hela huset (badrummen gjorde vi iofs när vi renoverade dem.)

 • Theresa skriver:

  Hej!

  Måste börja med att säga att jag verkligen älskar din blogg!

  Jag har en fråga, jag funderar på att köpa Flos Glo-Ball S2, Pendel och ha över köpsbordet i matsalen. Vad tror du om att ha den lampan över ett köksbord? Det kommer bli vår vardagsbelysning.

  Önskar dig en jättefin söndag!

  Kram Theresa

 • Lena skriver:

  Har haft Ph5 som kökslampa i 20 år. Den optimala lampan som ger mycket ljus utan att blända någon runt bordet.

 • Nina skriver:

  Jag kan bara instämma med tidigare – ÄLSKAR din bok och din blogg, så tacksam för alla tips!

  Vi står inför att köpa kökslampor men jag känner mig osäker på om vi kommer behöva två eller tre med nedåtriktad belysning beroende på hur ”stor” ljusbilden blir! Vårt köksbord är 2,40 m långt, så det är rätt långt ändå… Finns det några riktlinjer eller knep på hur stor man kan anta att ljusbilden generellt blir från lampor med skärm, nedåtriktad? Givetvis förstår jag att det spelar in hur högt man sätter lamporna också ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.