Annons

Möbelkunskap: Gamla bord och nya användningsområden



Jag har skrivit om utmaningen med gamla möbler och ny kunskap förr, då med fokus på stolar. Men det gäller även gamla bord och nya användningsområden. Just nu är det trendigt att inreda med slagbord som matbord, men det finns ett par saker som kan vara bra att känna till, innan du slår till.

1. Höjden på många slagbord är anpassat för stående arbete, inte sittande måltider
Många äldre slagbord är runt 78-80 centimeter höga eftersom de även användes för stående arbete som exempelvis bakning, att knåda och kavla bröd och att laga mat. De allra flesta har därför fel mått för att fungera som matbord till dagens stolar. Optimal höjd på ett modernt matbord är 72-75 centimeter, baserat på nuvarande sittmått för en vuxen människa och standardhöjden på dagens stolar. Det gör att man måste vara extra uppmärksam på just bordshöjden innan ett sånt här köp för att man inte ska uppleva att man hamnar alldeles för långt ner.

2. Klaffarna krockar med knäna
Eftersom stödbenen på ett slagbord måste vikas ut så de når in på halva bordsskivan för att den utfällda delen ska stabiliseras så kommer benkonstruktionen aldrig att sluta bråka med människobenen när man försöker sitta vid dem. Resultatet är att man ofta måste sitta snett, lång ut från bordet eller helt enkelt inte får plats med så många runt bordet som man tror.

4. Störande sarg
De klaffbord som har en bred sarg, en liten låda för bestick eller till och med heltäckta sidor på mittendelen av bordet kommer göra hela den ytan obrukbar som sittplats. Det blir omöjligt att slå sig ner utan att först vika ihop sig själv som en cirkusartist.

5. Skeva skivor och skarvar
En annan grej som är viktigt att kontrollera, speciellt om man köper riktigt gamla slagbord, är hur plana bordsskivorna är i utfällt läge. I alla fall om du vill kunna duka med porslin utan att det kanar av. Det är mer regel än undantag att skivorna slår sig med åren eller att skarvar och nitar på bordsytan gör det svårt att använda som just matbord.

Slagbord kanske inte är helt optimala som just mat- eller köksbord, men de har ofta otroligt fina patina och bidrar med en hel del andra värden till ett hem så de kan användas till annat. Exempelvis hopfällda eller halvt utställda framför ett fönster, längs en tom vägg, som avlastningsyta i en smal hall, som mindre frukostplats i köket eller som arbetsyta i en ateljé.

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.