Annons

Möbelkunskap: Vikten av vinkeln

När jag skrev Handbok i möblering fick jag upp ögonen för många små detaljer som jag tidigare inte hade tänkt på när det kommer till möbeldesign. Som vikten av rätt vinkel på stolsryggen till exempel.

Visste du att Möbelinstitutet som fanns fram till mitten på 90-talet, ägnade decennier åt att forska på riktmått, konstruktionsdetaljer och tekniska tester så att formgivarna kunde ägna sig åt de mer konstnärliga frågorna. Ett unikt samarbete som lade grunden till den kunskapsdrivna design som varit succéreceptet bakom många kända svenska designklassiker från 1900-talet.

Här är några tips att titta efter när det kommer till ryggstöd:

1) En rät 90-graders vinkel gör det svårt att använda ryggstödet som ett ”stöd” vilket gör att huvudet skjuts framåt. Då hamnar man i en obekväm sittposition som belastar ryggkotor och diskar.

2) I en stol som saknar stöd för ländryggen hamnar man ofta i en svankande position som också belastar ryggen vid längre sittande (jag har skrivit mer om Lordos-stöd här).

3) Optimalt ska stolsryggen luta lätt bakåt så att du kan vila mot den och på så vis avlasta tyngden från överkroppen. Ryggstödet ska ge stöd både för ryggradens naturliga S-kurva och ryggens rundade kurvatur (läs mer om det här).


En liten men viktig vinkel att ha i åtanke alltså – om du är på jakt efter stolar som är sköna att sitta på, inte bara att titta på.

Kategorier:

Kommentarer

  • […] Känns väldigt on brand för båda parter. De skulpturala stolarna är seriens utropstecken, och frågetecken. Kay Bojesen Denmark lanserar sina träfigurer Björnen, Elefanten och Flodhästen i […]

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.