Att skriva Handbok i möblering var en av de bästa skolor jag gått. Det gav mig möjlighet att intervjua allt från universitetslektorer i möbeldesign till prototypsnickare för kända möbelföretag och att nörda ner mig i inredningslitteratur som inte bara handlar om skönheten i design – utan också dess ”smartess”. Visste ni till exempel att Zero Gravity principen som bland annat eftersträvas i välgjorda vilfåtöljer är framforskad av NASA? Det är den position som sägs ge kroppen maximal avlastning från gravitationen. När ben och fötter höjs närmare hjärtat, du vilar överkroppen mot 120-130 graders lutning och knäna är lätt böjda så minskar kompressionen på ryggraden avsevärt. Du får bättre blodcirkulation, ditt hjärta ansträngs mindre och bröstkorgen öppnas upp så att du kan andas lättare. Med den typen av kunskap i bakhuvudet börjar man se på möbeldesign med helt nya ögon. Blir inte sittkurvan i Bruno Mathsons klassiska fåtöljer ännu vackrare av sådan vetskap, så vet jag inte vad.
Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Kommentarer
Hjärtläge i sjukvårdsspråk. En sån stol skulle alla ha! 🙂
Eller hur! Jag tänker på hur mycket bättre vi skulle kunna må om vi inte bara fokuserade på möblernas (och rummens) utseende utan också på vilka egenskaper och värden möblerna kan bidra med. Dagens formgivare borde inspireras mindre av mode och mer av måendet 🙂
Jag är så tacksam att jag fick ärva mormors Pernilla-vilstol, den är underbar <3
Jag tycker också den är fantastisk. Kanske lite extra förtjust i den också eftersom min redaktör för Möbelhandboken är barnbarn till den DN-journalist som fåtöljen döptes efter…
Kuriosa! (Bruno Mathsson namngav ”Pernilla-fåtöljen” efter Pernilla Thunberg sedan hon gjort en intervju med honom i Dagens Nyheter 1943).
Mycket tänkvärt. Funderar dock på om stolen passar både för korta och långa… för den väl inte passa alla?
Min Pernilla-stol älskas lika mycket av min 7-åring som av mig, så jag skulle säga att den passar även korta människor. Men tveksamt om en 2-metersman ryms i den.
Lite kuriosa från Handbok i möblering: De antropometriska mått man använde när man designade möbler på 50-talet baserades på mätningar av den genomsnittliga kroppslängden för värnpliktiga unga män (eller formgivarens egen kropp, som i 9 av 10 fall var män eftersom kvinnor oftare ritade annat och männen gjorde möblerna). De måtten avgjorde många detaljer som höjden på armstöden, sitthöjd, rygg- och knävinklar och annat som styr komforten på sittmöbler. Nu har genomsnittslängden ökat både på den kvinnliga och manliga befolkningen, men inga nya samlade studier har gjorts i Sverige utan många utgår fortfarande från över 70-åriga böcker. Det statliga Möbelinstitutet som försåg formgivarna med kunskap och data lades ner på 90-talet. Vi sitter också helt annorlunda idag, kollar på våra iPads och mobiler och sträcktittar på Netflix (och dricker kaffe i större koppar) istället för att bläddra i en papperstidning och röka pipa som många av männen gjorde på katalogbilderna till gamla vilmöbler. Vi har helt andra behov idag. Men görs det någon insats här? Nej det kommer istället förslag från politikerna att vi ska slopa kraven på dagsljus i alla rum och man snart ska få bygga bostäder utan kök… 🙂
Den är tyvärr anpassad efter en vuxen man. Det var nästan alla vilfåtöljer som formgavs förr. Men idag är vi å andra sidan lite längre i genomsnitt så den frågan kanske jämnat ut sig 🙂 Bästa tipset är att provsnitta och känna efter.
Armstöden är dock inte bekväma. Borde vara vadderade och mer horisontella mot marke.
Håller med om att de är lite hårda, kanske skulle hjälpt om de var bredare och mer avfasade. Lutningen däremot tror jag inte är helt fel enligt denna princip men man kanske vill ha vågräta när man ligger vågrätt? https://trendenser.se/2022/12/inredningskunskap-armstodsvinkeln/