Att skriva Handbok i möblering var en av de bästa skolor jag gått. Det gav mig möjlighet att intervjua allt från universitetslektorer i möbeldesign till prototypsnickare för kända möbelföretag och att nörda ner mig i inredningslitteratur som inte bara handlar om skönheten i design – utan också dess ”smartess”. Visste ni till exempel att Zero Gravity principen som bland annat eftersträvas i välgjorda vilfåtöljer är framforskad av NASA? Det är den position som sägs ge kroppen maximal avlastning från gravitationen. När ben och fötter höjs närmare hjärtat, du vilar överkroppen mot 120-130 graders lutning och knäna är lätt böjda så minskar kompressionen på ryggraden avsevärt. Du får bättre blodcirkulation, ditt hjärta ansträngs mindre och bröstkorgen öppnas upp så att du kan andas lättare. Med den typen av kunskap i bakhuvudet börjar man se på möbeldesign med helt nya ögon. Blir inte sittkurvan i Bruno Mathsons klassiska fåtöljer ännu vackrare av sådan vetskap, så vet jag inte vad.
Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Kommentarer
Hjärtläge i sjukvårdsspråk. En sån stol skulle alla ha! 🙂
Eller hur! Jag tänker på hur mycket bättre vi skulle kunna må om vi inte bara fokuserade på möblernas (och rummens) utseende utan också på vilka egenskaper och värden möblerna kan bidra med. Dagens formgivare borde inspireras mindre av mode och mer av måendet 🙂
Jag är så tacksam att jag fick ärva mormors Pernilla-vilstol, den är underbar <3
Jag tycker också den är fantastisk. Kanske lite extra förtjust i den också eftersom min redaktör för Möbelhandboken är barnbarn till den DN-journalist som fåtöljen döptes efter…
Kuriosa! (Bruno Mathsson namngav ”Pernilla-fåtöljen” efter Pernilla Thunberg sedan hon gjort en intervju med honom i Dagens Nyheter 1943).
Mycket tänkvärt. Funderar dock på om stolen passar både för korta och långa… för den väl inte passa alla?
Den är tyvärr anpassad efter en vuxen man. Det var nästan alla vilfåtöljer som formgavs förr. Jämställdheten var ju ej på topp på den tiden. Men idag är vi å andra sidan längre i genomsnitt så det kanske jämnar ut sig 🙂 Bästa tipset är att provsnitta och känna efter.