Annons

Läsarfråga: Glanstal köksluckor?

Hej
Våra köksluckor ska målas om (penselmålas) och målaren rekommenderar glanstal 40? Jag tycker det låter lite väl mycket då t.ex. Ballingslöv har glanstal 25. Just glanstal 25 hittar jag dock inte hos någon färgtillverkare. Valet av glanstal verkar överlag vara lite begränsat. Jag vill inte att luckorna ska upplevas för blanka, men vill ju samtidigt kunna rengöra dem. Tips?

/Karin


Den här läsarfrågan dök upp i Trendensers Facebookgrupp och svaren kanske kan vara till hjälp för fler som planerar att måla om sina kök.

 • Förutom att välja kulör (färgkod) när man ska måla om sina köksluckor behöver man också välja färgens glanstal. Ju högre glanstal, desto blankare yta får man.
 • Man kan dela in de vanliga glanstalen för köksluckor lite grovhugget i högblank (60+), blank (40), halvblank (25) och matt (10-15). 
 • De flesta köksleverantörer har glanstal 25 som standard.
 • En blankare färg är oftast enklare att hålla ren eftersom den tål mer väta och är lättare att torka av jämfört med en matt (men man ska vara medveten om att smuts, skador och ojämnheter kommer att synas tydligare på en högblank yta).
 • På matta ytor får man mindre blänk och reflektioner, men å andra sidan kan fettfläckar och fingeravtryck istället synas mer på mörkare luckor. Man får helt enkelt bestämma sig för vad man tycker är viktigast.
 • De flesta matta målarfärger tillverkas med mindre fyllnadsmedel så att pigmentkornen sticker upp och skapar toppar och dalar i färgen. Det bryter ljuset och gör att det målade resultatet upplevs matt. Med det kommer problemet att man kan råka ”polera bort” topparna och en blank fläck på köksluckan kan lätt uppstå där man gnuggat eller torkat hårt eftersom topparna då blivit avbrutna. Vissa färgproducenter som exempelvis Jotun har istället lagt till ett medel som bryter ljuset. Man kan då torka eller polera mer utan att tappa ytans finish. Jotuns färger finns i fyra glanser (3, 15, 40, 80).
 • Släta luckor är generellt svårare att få till ett snyggt slutresultat på när man penselmålar. Ett tips är att köksluckor med ram eller spegel är mer förlåtande för ojämnheter.

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Linoljefärg blir matt och är tåligt och åldras snyggt. Tips!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.