Annons

Annons: Känner du till svenska Lursta?

Inlägget är betald reklam för Lursta Cast Iron


Det nystartade svenska företaget Lursta har sin bas i Lyrestads gjuteri som ligger i det vackra västgötska landskapet, längs med Göta Kanal. Varje produkt från Lursta är tillverkad av återvunnet material. Det fina med järn är nämligen att man kan använda det om och om och om igen. Lursta samarbetar med närliggande skrotupplag för att få tag på material och återvinner allt spill som blir över från deras egen produktion. 


Lursta vill också arbeta långsiktigt med sin design och har ett uttalat mål att skapa morgondagens klassiker. Redan 1955 grundades Lyrestads Gjuteri av Andreas Stridqvist’s farfar. Att intresset för gjuteri är något som ligger i släkten är därför ingen överdrift. Arbetet med inredningsdetaljer och köksredskap började med att Andreas fick en förfrågan om att skapa en skräddarsydd stekpanna till en restaurang. Formgivaren John Andersson hade nyss upptäckt ett intresse för järn som material och letade efter möjlighet att utveckla sin design. Deras vägar korsades och de startade gemensamt det nya inredningsvarumärket Lursta.


De har ett fåtal produkter i sortimentet som alla står för innovation, detaljerad design och kompromisslös kvalitet. Inspirerade av kockar och deras behov. John Andersson strävar alltid i sin formgivning efter att uppdatera gjutjärnets formspråk och göra det relevant för framtiden.


John har bland annat tagit fram prisbelönta Gravitas mortel som nu är patenterad. Många ser gjutjärnets vikt som ett hinder men John har istället använt sig av vikten till en fördel. Man använder järnets naturliga vikt för att krossa örter och kryddor. När du skakar den i handen mals kryddorna av kulan inuti, vilket gör att du inte ens behöver stå vid ett bord för att mortla.

Kolla in deras hemsida för mer information om Lursta och deras fina produkter. Kanske hittar du en fin morsdags present eller gå-bort-present till någon som gillar att grilla och vill ha nymalda kryddor nära till hands? Och nästa gång du ska köpa en produkt i gjutjärn, stöd gärna ett svenskt företag!

Kategorier:

Kommentarer

 • Minna skriver:

  Vilken snygg och smart produkt!
  Älskar också att det är ett svenskt företag med en unik tanke bakom.
  Kul 👍🏼

 • Emma skriver:

  Kände inte till dem innan. Otroligt smart mortel! Sådan måste jag skaffa 🙂

 • Emma Thun skriver:

  Vann ju på FORMEX sist också!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.