Annons

Local hero: Hövdingstolen

Inlägget är betald reklam för House of Finn Juhl

Idag ska vi få lära oss mer om Finn Juhls Hövdingstol som presenterades redan 1949 på Möbelsnickargillets årliga utställning i möbelsnickarmästaren Niels Vodders monter. Där väckte den uppmärksamhet för sitt annorlunda, organiska formspråk och stora storlek. På utställningen blev Kung Frederik den 9:e. fotograferad i stolen, trots detta tyckte Finn Juhl att det var för pretentiöst att kalla modellen för ”Kungliga Stolen” och påpekade istället att han först hade tänkt sig ”..någon afrikansk hövding”. När Finn Juhl flera decennier senare tillfrågades om designprocessen bakom stolen svarade han såhär: 

”Jag började rita Hövdingstolen en eller annan dag på våren -49. Jag var hemma hos mig och började vid 10-tiden på förmiddagen med en skiss som var cirka 5 centimeter hög – bara fyra vertikala linjer kopplade till ”något” – och vid 2-3-tiden på natten hade jag målat den och så var det bara att köra.” (Rum och form, 1981). I samband med Hövdingstolens 75-årsjubileum lanserar House of Finn Juhl nu en exklusiv, limiterad upplaga i rökt ek. Stolen kommer att presenteras i både Milano och Köpenhamn den 16 april 2024. Specialutgåvan av det ikoniska mästerverket är begränsad till 366 numrerade stolar som kommer att säljas över hela världen – en för varje datum under jubileumsårets skottår. Som köpare är det möjligt att välja ett personligt datum med särskild betydelse (om detta datum är tillgängligt). 
Inspirationen till den begränsade upplagan av stolen kommer från en unik Finn Juhl-akvarell som aldrig tidigare har tryckts om. En handdaterad och numrerad version av denna teckning ingår i jubileumsstolen. Dessutom kommer stolen också med en helt ny bok ”Long Lost Treasure” om Hövdingstolen, skriven av den amerikanske arkitekten och författaren Carl J. D’Silva. Boken ger en fördjupad inblick i stolens historia, utveckling och betydelse för dansk design. I linje med Finn Juhls vision förenas konst, litteratur och design i ett unikt jubileumsset. Akvarellteckningen som medföljer den begränsade upplagan av Hövdingstolen kommer från en serie om sex olika verk som Finn Juhl skapade 1949. Just den här har försvunnit av okänd anledning, men dök upp 2021 på den amerikanska auktionen Wright i Chicago, där den köptes av arkitekten och författaren bakom den nya boken om hövdingstolen, Carl J. D’Silva.

Till skillnad från många av de andra teckningar som idag finns i arkivet på Designmuseum Danmark har denna akvarell inte tidigare reproducerats i tryck. I samband med jubileet har House of Finn Juhl fått tillstånd att trycka en teckning för varje stol. Trycket, som är både handdaterat och numrerat, kan därför endast förvärvas genom att köpa den begränsade upplagan av Hövdingstolen. I akvarellteckningen kan man både se och läsa att Finn Juhl hade för avsikt att träramen till Hövdingstolen skulle vara gjord av det exotiska brasilianska träslaget Imbuya. Detta träslag kan inte längre importeras, och House of Finn Juhl har därför valt att göra en limiterad version av stolen i rökt ek, som både färgmässigt och estetiskt speglar det uttryck som Finn Juhl ursprungligen strävade efter. 


I stället för att tänka i termer av praktiska konstruktioner tog Finn Juhl istället på sig en skulptörs tankesätt när han designade möbler. På 1940- och 1950-talen var detta tillvägagångssätt för möbeldesign utan motstycke. Till skillnad från många av sina modernistiska kollegor, som hade en strömlinjeformad och minimalistisk stil, strävade Finn Juhl efter att skapa mer organiska, naturligt böjda möbler.  

Visste du att?
– Stolarna tillverkas i Danmark på House of Finn Juhls eget snickeri i Vejen och kläs på Fyn. 
– Den mörka färgtonen på trästommen uppnås genom en traditionell behandlingsprocess av den FSC-certifierade eken. Denna process innebär inga färgämnen, utan utlöser istället en kemisk reaktion med garvsyran i träet. Detta resulterar i en naturlig färgförändring som tränger djupt in i träet. Därefter genomgår stolen upprepade oljebehandlingar, vilket ger den en silkesmatt finish.
Jubileumsutgåvan produceras uteslutande i rökt ek, medan Hövdingstolen vanligtvis finns i antingen ek eller valnöt. Stolen är alltid klädd i läder.
– I företagets egen produktion ingår en tapetserarverkstad och en snickeriverkstad i Ringkøbing, där House of Finn Juhl huvudsakligen tillverkar Finn Juhls bord och förvaringssystem. Det är också här som huvudkontor och lager ligger. Dessutom har företaget ett eget snickeri i Vejen, där möbler i massivt trä främst tillverkas. På båda platserna upprätthåller de skickliga och erfarna hantverkarna tradition och hantverk. House of Finn Juhl har under många år producerat några av Finn Juhls finaste och mest komplicerade stolar på ett snickeri i Japan och är otroligt stolta över att samarbeta med de passionerade japanska hantverkarna. Målet är dock att producera ännu mer i Danmark, och i och med förvärvet av möbelfabriken i Vejen 2022 ökade den danska produktionen, vilket bidrar till att upprätthålla den tradition som gjorde danska möbler världsberömda.

Kommentarer

 • Jessica skriver:

  Vad kul att läsa om! Uppskattar verkligen dessa inlägg där man får lära sig mer om formgivarna och hur de tänkte!

  • Elisabet skriver:

   Håller med, och detta är ett alldeles särskilt underbart inlägg om en fantastisk möbel!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.