Annons

Läsarfråga: Riktmått för en platsbyggd sittbänk?

Hej
Vi håller på att renovera köket och ska bygga en sittbänk intill en vägg. Jag undrar vad riktmåtten för sitthöjd och sittdjup är? Väggen bakom bänken kommer att få agera ryggstöd. Vill man få plats med en kudde där då? Hur ska vi isåfall tänka angående djupet? Har du några tips
?
Hälsningar Alice


Rekommenderade mått för sittbänkar beror precis som du skriver en hel del på vilken typ av stoppning ni tänkt ha bakom ryggen men också på sitsen (för att göra bänken skönare att sitta på längre stunder). Jag rekommenderar som minst en liten kudde som svankstöd om ni ska ha en rät vägg som ryggstöd. Bygger kudden och dynorna mycket på utåt behöver du beräkna både sittdjup och sitthöjd med dem inkluderade (gör då det i använt mått, dvs så komprimerade som dynorna blir när en vuxen person sitter på dem).

Optimal sitthöjd på en platsbyggd bänk styrs inte bara av höjden från golvet utan också av höjden på matbordet som kommer att stå framför det. Räkna med att du bör ha 27-30 cm mellan sittytan på bänken (eller dynan i komprimerat läge) till bordets överkant för att det ska bli bekvämt. En sitthöjd på 42-45 cm brukar vara lagom mot de flesta moderna matbord men mät för säkerhets skull, speciellt om du kombinerar sittbänken med ett äldre allmogebord eller om bordet ni köpt är tillverkat i ett annat land som har annan standard än Sverige/Europa.

Sittdjupet beror också på hur mycket ryggkudden eller dynan bygger utåt, så skaffa dem först och måtta utiffrån dina förutsättningar. En stol har ofta ett sittdjup på 40-45 cm så du kan utgå från någonstans mellan 40-55 centimeter för rumpa och lår + utrymmet för kuddar bakom ryggen om ni både vill kunna använda det som sittplats vid matplats och ”mysplats”.

Glöm inte att det också måste finnas plats för indrag av fötterna under sittbänken. Att missa den detaljen är annars ett av de vanligaste misstagen många gör när de platsbygger bänkar. Testa att sätta dig ner och ”låtsasäta middag” på en stol vid ditt köksbord och res dig sedan upp utan att dra in hälarna under sitsen. Visst känns det konstigt? Därför vill man ha ett litet överhäng (eller urtag) under sitsen på en bänk. Bygger ni sittbänken av köksskåpen så är ett knep att åtminstone ställa dem på en indragen sockel.

Kommentarer

  • Monnah skriver:

    Haha, det här missade vi då vi byggde platsbyggd förvaring/sittbänk i verandan. MEN, flera detaljer som är viktiga fick vi med, så vi är nöjda. Dessa detaljer för ett liv med färre störningsmoment är fantastiska! Tack.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.