Annons

Människor och möbler

Någon undrade vad jag menade med mitt förra blogginlägg.
”Vad är det för fel på dagens möbler?”

Homo mensura på latin, som kan översättas till ”Människan är alla tings mått”, var grundprincipen för möbelskolan vid Kungliga Danska Konstakademien anno 1923. Det genomsyrade både dansk och svensk design under större delen av 1900-talet. Det ultimata målet var att förena en vacker, konstnärlig form med det som var ultimat bekvämt för kroppen. Det är förmodligen en av anledningarna till att skandinaviska designklassiker från den perioden har bestått tidens tand – och fortfarande gör det.

De är både vackra och gjorda för att användas av en människa.

Det är mer än man kan säga om de konstiga mått och proportioner man ser på de ”trendiga” möbler som prisas och visas 2024.


PS. Visste du förresten att vi hade ett statligt finansierat Möbelinstitut i Sverige fram till 1996 – som bistod formgivare, företag och konsumenter med tester och riktmått för design som fungerade? De grundläggande möbelprinciper jag beskriver i min bok Handbok i möblering bygger alltså inte på mitt eget tyckande utan decennier av forskning.

Kategorier:

Kommentarer

 • Emeli skriver:

  Så sant! Därför jag lägger energi på att hitta möbler via auktion och liknande istället för nytt.

  Möblerna har redan i många fall dessutom fin patina eller så går det att fixa till dem men det bästa är precis det du säger. Möblerna är anpassade efter kroppen.

 • Instämmer till 100 procent. Det finns en anledning till att Memphis-möblerna bara fanns under en kort period. De var inte funktionella.

  Det finns så många sätt att vara kreativ på, utan att tumma på funktionaliteten. Jag tänker på innovativa material eller i form

 • Erika skriver:

  Så intressant! Och skrämmande på flera plan att forskning och beprövade metoder så snabbt kan försvinna bort, man vill ju tro att det alltid ska bli bättre och utvecklas.
  Tyvärr känns det ju som det är fler områden som går åt fel håll och struntar i vad forskningen säger.
  Desto viktigare att du bla du lyfter dessa frågor, bra jobbat!

 • Ann skriver:

  Så glad att du tar upp det här ämnet! Är på jakt efter en fåtölj med fotpall för bokläsning och amning som är både bekväm, snygg och hållbar. Skulle så himla gärna få dina bästa tips.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.