Annons

Inred med väggpanel – DIY tips med CENT

Inlägget är reklam för CENTI betalt reklamsamarbete med Finska företaget CENT som tillverkar träpaneler i Kalajoki, av trä från inhemska skogar, har jag fått i uppdrag att tipsa om olika kreativa projekt man kan använda deras produkter till. Till att börja med är träpanel är ett samlingsnamn för en mängd olika utformningar och profiler på väggpaneler. CENT har många olika varianter att välja på, bland annat:

– klassisk pärlspont
– rak ribbpanel
– rundad fingerpanel
– vågig dune-panel
– slät MDF-panel

… bara för att ge några exempel – som alla kan fås i olika ytbehandlingar. Här hittar du hela CENT’s sortiment.

Att inreda med panel på vägg var vanligt på 1940–1950-talen men har återigen gjort comeback som en populär detalj i moderna hus. Trä är ett levande material som tillför en helt annan känsla än ”döda” och släta ytskikt. Att sätta väggpaneler inomhus är ett effektivt sätt att skapa en mer ombonad känsla och förbättra akustiken i ett rum. Den livfulla ytan bryter både ljudet och ljuset vilket tillför rummet mer värme och mjukhet. Välbehövligt i nybyggda hus som ofta har många hårda kanter och linjer.Tidigare målades fingerpanel med täckande färg eller lackerades blank. Numera föredrar många transparenta ytbehandlingar så att träfibrerna får synas. Fingerpanelen finns med många olika ytbehandlingar och tillverkad av olika råvaror, så du hittar garanterat den du gillar. Med hjälp av linjeringarna som uppstår i panelen kan du skapa optiska illusioner som lurar ögat beroende på hur du väljer att sätta panelens riktning. Stående panel framhäver höjden på rummet, medan liggande panel framhäver bredden. 

Vad kan man använda dem till? Tips på inrednings- och DIY-idéer!
Det finns oändligt många sätt att jobba med väggpanel i ett inredningsprojekt. Vill du inte klä in hela rummet kan du sätta den som en fondvägg eller göra ett DIY-projekt. Här är några tips!


Bygg en sänggavel
Sätt panel bakom sängen och bygg din egen väggfasta sänggavel. Ger genast rummet ett mer ombonat intryck och kan enkelt måttanpassas efter den storlek och höjd du föredrar. Det finns flera olika sätt och stilar för hur man förverkligar en sänggavel av panel. Du kan göra en fristående, rörlig sänggavel eller sätta fingerpanel i nischen vid sängen, som i objektet på bilden nedan. Det finns också flera olika sätt att skapa en fristående gavel. Du kan bygga gaveln så djup/bred att den även fungerar som ett hyllplan. Fullborda projektet med lampor, sängbord och härliga textilier. Integrerade sängbord och väggkontakter ger ett platsbyggt intryck. 


Uppdatera skåp eller garderobsdörrar
Ibland behöver möbler och skåp förnyas för att passa in i ett mytt sammanhang. Det kan enkelt göras genom att uppdatera bara dörrarna. Prova att uppdatera skåpen genom att klä dem med fingerpanel! Med hjälp av panelen kan du även kamouflera fula innerdörrar och garderober och göra dem till en integrerad del av väggen genom att sätta likadan panel både på väggarna och dörrarna.

Vad ska man tänka på när man väljer material?
I CENT’s breda panelsortiment finns paneler av finsk furu och gran samt MDF som kan målas eller ytbehandlas efter smak. Furu tål variationer i värme och fuktighet mycket bra, vilket gör att den lämpar sig bra för alla torra utrymmen och fungerar vid behandling även utmärkt i till exempel bastu. Kom ihåg att behandla den trärena panelen med till exempel olja eller bastuskydd. Om du vill underlätta arbetet kan du välja fingerpanel med färdigt bastuskydd och färgnyans.MDF-skivor är främst avsedda för torra inomhusutrymmen och den vanligaste användningen är för tak.

BESTÄLL GRATIS PROVBITAR
Du kan kostnadsfritt beställa hem provbitar på de paneler du är nyfiken på genom att klicka här! 

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Hade varit kul om du kunde göra någon DIY och visa vad man kan göra och steg för steg!

 • Minna skriver:

  Vad fint det var med fingerpanelerna!
  Det var nåt nytt med så smala paneler som jag inte tycker man sett tidigare.
  Kul!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.