Annons

Möbelkunskap: Sit-ups-soffor?

Djupa soffor med allt kortare ryggstöd syns numera ofta hos leverantörer som fokuserar på trend. Snyggt, men hur är de att sitta i? Utbildade möbelformgivare vet att ju djupare sittyta en möbel har – desto mer beroende blir vi av ryggstödet. Testa själv där du sitter just nu. Lyft upp benen framför dig och sträck ut knäna så att de nästan blir raka. Vad händer då automatiskt, för de allra flesta? Ryggen åker bakåt. Kroppstyngden förflyttas mer till överkroppen och behovet av ett stöd som tar emot rygg och nacke blir extra tydligt. Om möbelns rygg då är för kort (eller för mjuk) hamnar vi lätt i en anspänd ställning. Okej om man helst halvligger sidledes i soffan men inte lika kul i de vardagsrum, kontor eller i offentliga miljöer där man vill kunna sitta snyggt och socialisera. Där blir dessa ”loungesoffor” snarare ”sit-ups-soffor”.

Kategorier:

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Orkar typ inte tänka på när trenden med kort rygg där. Då blir det en uppsjö omoderna och osköna soffor på andrahandmarknaden (soptippen)

 • Karin skriver:

  Vi letar soffa och reflekterade över precis detta igår. Det går inte att luta sig bakåt i många av sofforna just nu. Jag vill ha en djup soffa men ändå få stöd för ryggen. Med stöd för ryggen menar jag ordentliga plymåer med adekvat lutning och höjd (inte en hög lösa kuddar slängda mot en låg sarg). Med djup menar jag 105-115 cm. Någon som har tips?!

 • Cecilia skriver:

  Hur är det med Yngve Ekströms soffa ”Dymling”? Någon som vet hur ergonomisk den är?

 • SF skriver:

  Det är säkert opraktiskt, men växte upp med en Laban-soffa och älskade den. Hade gärna funnit något liknande. https://digitaltmuseum.se/011023819508/soffa

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.