Annons

Local hero: Sirocco

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om den klassiska fåtöljen Sirocco Originalet ritad av Arne Norell redan år 1964. En stilren klassiker med alla de karaktärsdrag som utmärker en genuin safaristol. Sirocco är handgjord i Sverige av exklusivt läder från Tärnsjö Garveri. Finns också i canvas tyg. Du väljer själv hur du vill kombinera läderfärg, canvas och träfinish. Norell Furniture skickar kostnadsfritt läderprover och betsprover till dig. De vita sömmarna går att få i annan färg. Till Sirocco finns även ett anpassat bord samt fotpall.


Den första stolen som visades på möbelmässan och sedermera sattes i produktion var tillverkad i ask med svart läder (utan sitsdyna). Det var år 1964. Den var från början demonterbar. Trästommen hålls samman utan vare sig lim eller skruv, snörningen på undersidan av sitsen är allt som behövs. 

De ursprungliga safaristolarna skulle enkelt kunna plockas isär och transporteras ut på savannen för att monteras upp på lägerplatsen. På samma sätt kan Sirocco även idag plockas isär och skickas med flyg i ett platt paket ut över världen, något som har pågått sedan 1960-talet. Arnes ide var redan från början att exportera och därför skulle möblerna vara lätta och demonterbara. Transportsättet bidrog till att göra stolen känd över världen, och reservdelar till äldre fåtöljer tillverkas med samma verktyg som då och skickas som kompletteringar till nöjda kunder. Äldre exemplar av Sirocco säljs idag som ”vintage” till höga priser i bland annat USA.


Ovan: Bilder på den första prototypen på Sirocco som Arne Norell sitter i.  

Arne Norell utbildade sig först till möbeltapetserare, men hade själv egna idéer som han förverkligade senare i egenskap av formgivare och möbeldesigner. Arne Norell startade egen verkstad i Solna, Stockholm år 1954. Därefter flyttade han till Småland (1958) och byggde upp företaget Möbel AB Arne Norell.  Arne var självlärd och anställde arbetskraft lokalt, som han lärde upp i sin egen verkstadsskola. Han var inspirerad av danskt formspråk. Under mer än ett halvsekel har Arne Norell varit ett begrepp i Europas möbelvärld, i USA, Japan och andra världsdelar och hans design belönades med British Furniture Manufacturer´s främsta utmärkelse ”Showpiece of the year” år 1973.  Arne Norells design är tidlös och Sirocco är genom de naturnära materialen idag mycket uppskattad som ett hållbart alternativ även i offentlig miljö. Några av Arnes modeller tillverkades under en tid på licens i andra delar av världen, men idag sker all tillverkning på fabriken i Aneby.  Arne gick bort redan vid 54 års ålder just när företaget hade börjat blomstra. Vissa av de möbler han ritade kom i produktion först efter hans bortgång och tillverkas idag av samma företag, nu under namnet Norell Möbel AB eller Norell Furniture.


Visste du att? 
– Sirocco är handgjord Sverige
– Trästommen i Sirocco tillverkas i ask, ek, valnöt eller odlad teak.
– Det tar sju minuter att montera en Sirocco när du fått dem hemlevererad, från platt paket till perfekt fåtölj!
– Sirocco är namnet på en vind som förekommer i Nordafrikas och Arabiens ökenområden. Den uppträder främstvinter och vår, är het och torr.
– Sirocco har våren 2023 levererats till hotellrummen i ett femstjärnigt lyxhotell i Grekiska Costa Navarino.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.