Annons

Local hero: Primus

Inlägget är reklam för Belid

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om lampan Primus från svenska Belid. I Tångaberg, strax norr om Varberg tillverkas varje år runt 200 000 Belid-lampor. De flesta i egen regi och design, utvecklade av Belids designteam, en del i samarbete med externa designers som exempelvis Thomas Sandell och nu senast duon Färg & Blanche. 


Primus är en svensk belysningsikon som har funnits i Belids sortiment sedan 80-talet och är formgiven av Jan Eskil Eskilsson. Namnet är hämtat med inspiration från ”den primära lampan” och varje år säljs det runt 10 000 Primus-lampor. Formen är framtagen för att inte blända, dvs glödlampan är helt innesluten och omgiven av skärmar. Just formgivningen och skärmarna av metall är ett idealiskt hantverk att tillverka på företagets egna fabrik i Varberg där metallbearbetning har varit fokus ända sedan starten 1969. Förutom de avbländande skärmarna har Primus också en extra funktion som gör det möjligt att enkelt höja och sänka lampan med hjälp av ett handtag. Då är du inte låst till en fixerad höjd utan kan anpassa efter olika behov under dagen. Under åren har Primus uppdaterats med nya modeller och färger, senast i kulören Denim Blue, och fler varianter är att vänta. 


Det är över 50 år sedan den första lampan tillverkades i Belids fabrik men företagets vision är densamma som när det startades – att utveckla och tillverka svensk belysning av hög kvalité. Möjligheterna tack vare den egna fabriken är många. Där finns en egen konstruktionsavdelning, en prototypverkstad, ett verktygsmakeri, en syateljé och en maskinpark för metallbearbetning – och sedan avdelningar för lackering, montering och lagerhållning. Hantverket är genomgående och svenskt material används i möjligaste mån. Med en egen fabrik blir flexibiliteten enorm – att kunna anpassa produktionen och skräddarsy belysningslösningar är av stort värde.

Den lokala tillverkningen för även med sig mindre transportpåverkan, en del av Belids ambition om att bidra till ett mer hållbart samhälle. Att värna det lokala och erbjuda lampor med så låg klimatpåverkan som möjligt är ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Alla lampor packas i återvunnen kartong och miljöfrågor som plastreducering och ett ständigt finslipande av produktions- och inköpsprocesser är stående punkter på Belids agenda. Hållbara värden för en ljusare framtid.  

Visste du att…. 

 • Belid grundades 1969 i Varberg och än idag finns kvar på samma plats med egen produktion och fabrik.  
 • Det säljs cirka 10 000 Primus säljs varje år så sedan starten har det sålts ungefär 350 000 lampor!
 • Alla lampor tillverkas utav svenskt stålplåt. Just metallbearbetning har varit utmärkande sedan starten och är än idag synonymt för Belids lampor.
 • Hantverket är lika påtagligt idag som för 50 år sedan. Tex. alla tygskärmar sys upp i fabrikens syavdelning och flera produkter handmålas och handslipas fortfarande. 
  Varje år tillverkas totalt runt 200 000 lampor i fabriken. 
 • Belid har både har egna designerns samt arbetar kontinuerligt med olika designsamarbeten – nu i september släpptes en ny kollektion med den svenska designduon Färg & Blanche. 
 • Världens nordligaste hotell på Svalbard har valt Belid-lampor. 

Kommentarer

 • Suzanne skriver:

  Där ser man . Jag trodde det var en av de otaliga pH kopiorna.

 • BM skriver:

  Ja, det ser ut som en kopia. ”Lika som bär?”????
  Samma med hypade nya lampan Soft Serve som är lik Le Klints Swirl.
  ”Lika som bär?” ????

 • Isabell skriver:

  Vad bra att använda så mycket Svenska råvaror samt att tillverkningen sker i Sverige.

 • Malin skriver:

  Frida, det vore jätteintressant att höra mer om kopplingen till ph-lampan. Vad har sagts om det tidigare? Av Belid, upphovsmannen etc etc

  • Jonas skriver:

   Hej Malin, Jonas på Belid Lighting här. På den tiden när Primus skapades så värdesattes belysning som var funktionell och framförallt avbländande. En hissfunktion blev en smart lösning som gör att lampan enkelt kan höjas och sänkas över ett matbord och de tre skärmarna i olika former och storlekar är sammansatta på ett sådant sätt att de effektivt motverkar ett bländande ljus. När det kommer till produkter som i grunden bygger på att lösa en viss typ av fråga, som tex att avblända, så finns det av praktiska skäl ofta ett visst mått av likhet. Vad gäller Primus så startade tillverkningen under 80-talet då mycket fortfarande gjordes för hand i vår fabrik. Detta skapade vissa begränsningar, men dessa begränsningar gav också lampan dess form, tillsammans med det funktionella syftet. Hoppas detta har gett lite mer inblick i Primus historia.

 • Pernilla skriver:

  Brukar tycka dessa inlägg är intressanta men tror att man missade svara på en superviktig fråga. Även Jonas Belid duckade den faktiska frågan. Dvs. vad anser man om likheten med PH-lampan. Den ursprungliga Primus lampan var kanske inte så lik då den hade sin skruvade sladd och sitt handtag, men vad jag förstår finns inte den funktionen i Primus III som man visar på bild och lyfter i detta inlägget (texten och Jonas svar syftar med på hur Primus såg ut på 80-talet) och som är extremt lik PH lampan….så den frågan hade varit intressant att få svar på, tanken bakom den nya ”designen” som nästan blir en PH-kopia?

  • Jonas skriver:

   Hej Pernilla! Primus-lampan utan spiralhiss, som syns på bilden, lanserades för cirka 15 år sedan, här i senaste kulören Denim Blue. Tanken med att ta fram ett komplement till originalet med spiralhiss var helt enkelt produktutveckling, att erbjuda lampan i två olika versioner, med och utan hissfunktionen. Designen är i övrigt densamma som från 80-talet. En design som i grund och botten bygger på att inte bländas av belysningen, en funktion som också kännetecknar PH-lampan som blivit något av en föregångare för det bländfria ljuset.

 • Pikolina skriver:

  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
  Sorry Frida, I know you like to promote swedish production, but also much less obvious copies ended up in the lookalike section. And Jonas’ answers remind me of former German lessons – do you have bread, no, but my sister plays the flute.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.