Annons

Local hero: J39

Inlägget är reklam för Fredericia Furniture

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.

Idag ska vi få lära oss mer om den danska designklassikern och stolen J39 formgiven av Borge Mogensen för Fredericia Furniture. J39-stolen är Børge Mogensens tolkning av sin lärare Kaare Klints Kirkestolen som han skapade för Betlehemskyrkan i Köpenhamn 1936. Stolen producerades ursprungligen för FDB (Danska Forbrugernes Andelsforening) vars idé var att erbjuda funktionalistisk och demokratisk design för folket. Numera tillverkas stolen av Fredericia Furniture, ett av Danmarks mest kända möbelföretag med många tidlösa klassiker i sitt sortiment. 

Som 27-åring tog Børge Mogensen (1914-1972) examen från Kungliga Danska Konstakademiens Möbelskola under ledning av Kaare Klint (som anses vara den danska designens fader), och Børge var Klints bästa elev och den formgivare som kom närmast att vara den store mästarens arvtagare. Kaare Klint fokuserade på att skala av det förflutnas översållat dekorativa element på möblernas design och hade ett mycket pragmatiskt, rigoröst och matematiskt förhållningssätt till möbeldesign och Børge Mogensen tillförde ett demokratiskt uppdrag. Børge ville ta fram bra och gedigna möbler för de många människorna. Design som skulle kunna hålla i generationer och produceras rationellt och hållbart till en rimlig peng. Alla Fredericia Furnitures möbler tillverkas inom Europa, många av ikonerna görs i Svendborg, på deras egen produktanläggning i Danmark. J39 tillverkas av skickliga hantverkare i Lettland.
J39 är fortfarande i bruk vid Kungliga Konsthögskolan (Kunstakademiet) och Århus Arkitektskole, vilket innebär att många välkända danska designers, arkitekter och konstnärer alla har suttit på denna stol under sin studietid. Till stolen finns även en läderdyna att köpa som tillbehör.

J39-stolen har vunnit hjärtan hos designentusiaster över hela världen i mer än sju decennier och har varit i konstant produktion sedan den designades 1947. Den världsberömda designern Jasper Morrison kallar J39 för den bästa stoldesignen i världen och flera framstående designers och arkitekter runt om i världen har delat att de äger en J39 Chair på grund av dess ikoniska design.

Visste du att?

 • J39 är Danmarks mest sålda trästol genom tiderna.
  I Danmark är stolen känd under smeknamnet ”Folkets stol”, vilket syftar på Mogensens designideal om funktion, produktion och demokrati.
 • För att fläta sitsen går det åt hela 133 meter papperssnöre.
 • J39 Chair har varit i produktion i över 70 år vilket är ett gott tecken på tidlöshet och hållbarhet, en stol som håller under en mycket lång tid. Stolen finns i en rad olika utföranden och behandlingar.
 • Totalt finns det 15 varianter av J39 Chair. Från valnöt till bok och i flera färger, bland annat 4 nya i år.
 • J39 är tillverkad av FSC®-certifierat trä och faner och varianten av bok har precis fått Svanenmärkning.
 • När J39 fyllde 75-år tog Fredericia Furniture fram en jubileumsversionen där sitsen tillverkades av hållbart sjögräs istället för traditionellt papperssnöre – precis som den ursprungliga J39-stolen, som designern Mogensen själv också hade i sitt vardagsrum.

Kommentarer

 • Maja skriver:

  Jag äger en snarlika stolar från Karl Andersson & Söner med Børge Mogensen som designer, som också ska ha varit en långkörare i deras sortiment. Är det vanligt att designers gör flera olika varienter som tillverkas och säljs av olika företag?

  • Frida skriver:

   Tänker du på stolen Öresund? Skrev om den här:

   https://trendenser.se/2019/09/inredningsnyheter-v-39-2019/

   Karl Andersson & Söner har tillverkat Borge Mogesens serie Öresund i ett halvt sekel men 2019 sade hans efterlevande upp tillverkningsrätten – med omedelbar verkan. De kanske upplevs snarlika men tittar du noga är det ett annat underrede och en annan konstruktion kring sitsen.

 • Cecilia skriver:

  En tanke, hur skön är denna stol att sitta på? Jag tänker på ditt tidigare inläst om sittkomfort https://trendenser.se/2021/10/inredningskunskap-gamla-behov-och-ny-kunskap/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.