Annons

Local hero: A2 och Collect serien

Inlägget är reklam för A2 Designers

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om Sara Larssons småländska möbel- och inredningsvarumärke A2 och deras moderna klassiker: serien Collect. En skåpmodell och ”designföljetång” som har pågått i över ett decennium. Under en tioårsperiod gav A2 nämligen ut en ny version av grundutförande varje år. Collect finns därför i en mängd olika skepnader vilket (som namnet antyder) gjort det till ett skåp för samlare, i dubbel bemärkelse.

Allt startade med en dröm om kreativa, distinkta objekt för privata hem och offentlig miljö. Naturligtvis skulle de tillverkas lokalt hemma i Småland. Snart 15 år senare håller A2 fortfarande fast i stoltheten kring det småländska ursprunget och den lokala produktionen. Varumärkets mest populära möbel är Collect skåpen. Grunden till A2s Collect serie formgavs redan 2008 och lanserades tillsammans med varumärket A2 på Stockholm furniture fair 2009. Collect serien kom till när A2s ägare och designer ville formge ett litet och speciellt skåp tänkt för alla dina favoritsaker. Ett skåp för alla de saker man inte vill förvara i en tråkig möbel. 

Det första Collect skåpet var en färgglad variant som fick stor uppmärksamhet i media under varumärkets första år. En rolig kuriosa är att skåpets mångfärgade uttryck faktiskt mest kom till som ett provokativt test på hur galet ett skåp egentligen kunde se ut, men exakt samma färger är fortfarande en stor del av A2s identitet och det ursprungliga Collect skåpet produceras fortfarande. Det färgglada Collect skåpet blev A2s väg in i möbelbranschen, men redan året därpå kom en mer stillsam uppföljare; det vita Collect 2010 skåpet.


2010 varianten har rutor i olika nivåer som bildar ett reliefmönster. Skåpet är vitt och diskret, men ändå så mycket mer än bara ett vitt skåp. Collect 2010 blev snabbt en ny favorit och har i många år varit företagets mest säljande produkt. Sedan följde en strid ström av nya Collect årsmodeller med dörrar i läder, med färgglada trekanter, rundstavar, massiva ekrutor och inte minst en av Saras favoriter med ett origami-inspirerat mönster i olika nivåer. Just den varianten var dock alldeles för komplicerad att tillverka och har fått lämna sortimentet. 


En annan modell som heller inte finns i sortimentet längre är exklusiva och limiterade upplagan Collect 2012 med luckor klädda i naturfärgat Tärnsjö remläder. Modellen är sedan länge slutsåld, men dyker upp då och då hos auktionshusen. Numera finns Collect 2012 istället i ett helsvart utförande med stomme i ekfanér och luckor isvart Tärnsjö remläder. Lädret må komma från Tärnsjö, men stansas och monteras naturligtvis i Småland.


Genom åren har de populäraste modellerna kommit att bli Collect 2010 och Collect 2016. Till skillnad från de vita rutorna på 2010 modellen har Collect 2016 varianten lite mindre rutor i massiv ek. Rutor i två olika tjocklekar och där träets struktur monteras i olika riktningar bildar tillsammans ett rofullt mönster. Collect 2016 finns som skåp, sideboard och mediamöbel. Sedan några år tillbaka finns även Collect 2016 black i sortimentet. Egentligen exakt samma skåp, men ändå ett helt annat uttryck och ett exempel på hur olika ett och samma Collect skåp kan se ut.

A2s möbler är samtida och inte sällan ganska eklektiska och färgglada, men lika mycket knyter de an till den skandinaviska möbeltraditionen genom noggranna materialval, funktionalitet och en genuin produktion. Samtidigt gillar Sara att överraska med djärva designdetaljer. Tillsammans skapar det möbler med hög kvalité och en stark identitet. Möbler för nutid och framför allt för en lång tid framöver.

Visste du att:

– Det lanserades ett nytt Collect-skåp varje år under 10 år, mellan 2009 till 2018. 
– Då och då kommer det fortfarande nya varianter av Collect skåpen, exempelvis Collect 2010 i nya kulören light grey.
– Alla rutor på Collect skåpen tillverkas, lackeras och monteras för hand, en och en, självklart i de småländska skogarna.
– Det senaste året har A2 köpt in hela 42 000 små metallrör som används vid montering av alla rutor på Collect skåpen. Apropå Småland … rören köps bara en kort bit ifrån där skåpen tillverkas.
– A2 tillverkar inte bara skåp utan också byråer, skrivbord, speglar, pallar och inredningsdetaljer.
– A2 ägs och drivs av Sara som har studerat på Chalmers och är civilingenjör i ”Industrial design engineering”.
– Sverige är A2s största marknad, men företaget har ställt ut på mässor i bland annat Oslo, Zürich, Milano och Tokyo.
– Senare i år öppnar A2 nytt showroom i Jönköping.

Kommentarer

  • Anna skriver:

    Väldigt roligt att få lära sig mer om inhemska klassiker! Minns det första färgglada skåpet som ett piggt utropstecken. Kul att få veta lite mer!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.