Annons

Läsarfrågan: Skavmärken på lackade stolar?

Hej!
Hjälp! Vad gör man med Y-stolar som har fått skavmärken och ser ut så här? Har du några tips? Det är inte bordet som skavt mot armstöden utan ringar och smycken som orsakat problemet.
Hälsningar AmandaDen här frågan dök upp i Trendensers slutna Facebookgrupp i veckan och jag lyfter svaret här eftersom jag vet att det är fler läsare som frågat om samma sak (även när det kommer till lackade skåpluckor). En fördel med att köpa möbler (och kök!) från kvalitetsleverantörer är att man oftast kan beställa reparationskit i nagellacksliknande små flaskor för att kunna bättringsmåla mindre skavanker med rätt färgkod. Små repor på Y-stolarna kan alltså lagas med reparationsfärg som kan beställas från samma butik /återförsäljare där du köpte dina Carl Hansen-möbler

En generell nackdel med målade och lackade möbler jämfört med exakt samma modeller som istället har en diffusionsöppen ytbehandling (exempelvis såpat, vaxat eller oljat trä) är att man inte kan slipa och behandla lackade ytor själv lika enkelt. Större repor och skador behöver därför alltid lämnas in till en professionell snickeri eller målarverkstad för bästa resultat.

Kategorier:

Kommentarer

 • Kristin L skriver:

  Fint tips – men det tåls väl också att nämna att detta är en kvalitetsfråga? På så dyra stolar borde man kunna förvänta mer än att ett smycke skaver av färgen. Jag tycker man ska reklamera på något sådant.

  • Hannah skriver:

   Det har inte med kvalitet att göra. Man får en repa av ett vasst föremål på en billack också oavsett om man köpt en Skoda eller Porsche.

   • Kristin L skriver:

    Repa ja, men lacken lossnar inte av att något försiktigt kommit åt den. Om det stämmer att dessa kommer av ringar och smycken är det normal användning som man måste kunna förvänta att de tål. Tjockleken på färgen spelar roll samt hur den påförs. Spraylack sitter sämre.

 • Hannah skriver:

  Jag synar om det där bara beror på en ring… måste vara något annat bredare som stött i.

 • Pia skriver:

  Wabi-sabi. Det är slitet och charmigt. Det är använt och älskat. Lite skavanker skadar väl inte, tänker jag.

 • Frida skriver:

  Ett tips ser att ni på bilden har matbordet ifrån Hay, det är vasst i kanten undertill (men passar perfekt till y-stolarna måttmässigt), det vi gjort är att köpa möbeltassar i ark och klippt till i remsor och satt under bordsskivan på kanten. På så sätt skadas inte våra Y-stolar som vi har till, hur mycket man än knuffar in dem mot bordet när man städar osv. Själv var jag rädd för märken med tiden och inte färgskala då vi har de tvålade Y-stolarna men vill gärna skicka vidare detta möbeltass tips!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.