Annons

Inredningsnyheter v.37/2023

Söndagar betyder som vanligt en summering av veckans nyheter och snackisar. Här kommer ett svep för dig som vill ha koll på det senaste som hänt i den nordiska inredningsbranschen.

Inredaren Gustav Ovland (känd för sitt projekt Stärkelsefabriken som bland annat synts i serien Husdrömmar) har tagit fram en kollektion naturfärgade textilier för Norvigroup, Norges största producent och leverantör av dun och textilprodukter med egen fabrik, showroom och lager på Mysen. Se katalogen och fler bilder här.


String har lanserat hyllan Pocket i tre nya färger framtagna i samarbete med Lotta Agaton. En ny röd, pocket green och metal blue. Dessutom lanserar String nya överskåp med vippdörr (se bild).


I veckan stod det klart att det finländska detaljhandelsbolaget Fiskars har köpt danska Georg Jensen, känt för sina designprodukter, för 151,5 miljoner euro.


Ett annat aktuellt företagsförvärv är att Altorbolaget NOD blir ny ägare av ytterligare ett anrikt svensk designvarumärke. I veckan blev det officiellt att Kasthall tar plats vid sidan av bl a String och Grythyttan i NOD:s nätverk. 


I veckan hade Grand relations pressvisning av Mats Theselius fåtölj Grace för Källemo som har tillverkats med kopparplåtar som blivit över efter renoveringen av den 100-åriga Högalidskyrkan i Stockholm. Grace har ben i brons, klädsel i nubuck från svenska Tärnsjö, och en plakett i form av kyrkans silhuett gjuten i tenn. Knapparna i fåtöljens rygg har en brodyr inspirerad av de kors som återfinns i Högalidskyrkans spiror. Grace görs i Källemos anda som numrerad konst i en begränsad upplaga exklusivt via Nordiska Galleriet, Nordisk Möbelkonst och Lindholms Interiör enligt avtal med Källemo.


Nordsjö Idé & Design har lanserat deras version av Årets Kulör 2024,  Sweet Embrace™


Ellos Home har tagit fram en ny kollektion mattor med inredaren och stylisten Marie Olsson Nylander. Totalt 14 olika mattor, upp till 300 x 400 cm stora, en väggbonad och en väska.
 
Notiser
Lisa Larsson och Gustavsberg har lanserat en ny kollektion med ränder som dekoration, som fått namnet SIXTEN. Namnet kom till under skissperioden utifrån förhållandet mellan de svarta linjerna och de vita mellanrummen som var 6–10 (six-ten) ungefär som Gyllene snittet.
Patricia Möller, vd för det designföretaget Poasana, har fått utmärkelser från internationella 2023 Business Worldwide CEO Awards för sitt innovativa och visionära arbete med att utveckla ljudabsorbenter som förbättrar ljudmiljö i hem och andra inomhusmiljöer.
– Iittala firar Alvar Aaltos 125-årsdag med att ge ut 1000 numrerade exemplar av Aalto-vasen i en ny gradientgrå version.

– Mönstrade Positioner blir nästa utställning på Textilmuseet med mönster för mode och inredning av 14 nu verksamma nordiska formgivare. Fokus ligger på olika trycktekniker, men även tekniker inom väv och handmålade mönster finns representerade bland verken.


Till sist har belysningsföretaget Belid i Varberg lanserat en ny kollektion lampor i veckan, serien Bird formgiven av designduon Färg & Blanche.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.