Annons

En tankeställare från Möbelmässan

Jag sitter nyvaken vid köksbordet med en nybryggd kopp kaffe och blinkar. Idag ska jag in till Bokmässan för att äta lunch med arkitekten Gert Wingårdh och Thomas Eriksson (som skrivit boken ”Omgiven av idioter”) och en handfull andra författare som bjudits in till ett rundabordssamtal. Inget scenframträdande. Vi är bara 10 personer som ska äta lunch och utbyta erfarenheter. Är egentligen alldeles för trött efter de senaste veckornas resande och veckans lansering av Trendenser & friends (mer om det senare) men jag är också lite för nyfiken för att tacka nej. Så jag ska strax tvätta ansiktet i kallt vatten och ladda om. Men innan dess, en viktig sak jag vill skicka med dig som läser detta.


Foto: Natali Greppi / Möbelmässan

På bilden ser du mig och Watt & Vekes VD Erika (tillika ordförande i branschföreningen Hemljus) i ett panelsamtal på Möbelmässan i Göteborg häromveckan. Det finns nämligen ett problem med piratkopiering och plagiering som sträcker sig bortom upphovsrätt och mönsterskydd. Din säkerhet som konsument. Det är tuffa ekonomiska tider och jag förstår att fler än tidigare sneglar på prislappen när de ska köpa både designmöbler och lampor. Men, om du köper en ”snarlik kopia” som har producerats och importerats av mindre nogräknade aktörer i andra världsdelar, så är risken stor att de regler och krav som ställs på elprodukter som säljs i Sverige inte har efterlevts. Det är regler och riktlinjer som är satta för att skapa trygghet för dig som konsument. Alla elektriska produkter kommer med en brandrisk. Och det kan gå fort om det vill sig illa. Erika talade av egen erfarenhet då hon själv varit med om att förlora ett hus i en eldsvåda som orsakats av ett osynligt elfel i en renovering av tidigare ägare. Det är inte meningen att skrämmas, bara förklara att det finns goda anledningar att välja äkta vara (och behöriga hantverkare). Även om det kostar lite mer.

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.