Annons

Läsarfrågan: Fläckig lampa när jag bytte ljuskälla?

Inlägget innehåller adlinks / reklamlänkar till inköpsställen


Hej!
Jag har för första gången behövt byta ljuskällor i min bordslampa. Upplever att det blir skuggor och mönster både i fot och skärm, något jag inte hade problem med tidigare.
Varför blir det så och vilka ljuskällor kan rekommenderas? Inte helt lätt att hitta något som passar då dimmern lätt ger flimmer.

Tacksam för alla tips! 
/ Emma


Vilket bra foto på ett fenomen som lätt kan uppstå i transparenta lampskärmar. Mönstereffekten du nu plötsligt upplever i din Atollo-lampa (adlink via Adtraction) beror på att de nya ljuskällor du använt för att ersätta de gamla trasiga med är klara, inte opala. Klara ljuskällor saknar nämligen den mjölkvita hinna som suddar ut och mjukar upp ljusflödet. Det ökar risken för att det skapas skuggor och reflektioner från lampans konstruktion vilket kan störa ljusbilden och leda till just den mönstereffekt du beskriver. Här finns info om vilka ljuskällor Oluce rekommenderar till Atollo, beroende på vilken storlek/modell du har. Men glöm inte finishen!

OPAL: Om du vill ha en jämn ljusbild utan mönster och skuggor eller störande ”reflektioner”.
KLAR: Om du vill förstärka mönster- och skuggeffekter från en armatur, för en dekorativ / effektfull belysning.

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Tack för tips!

 • Helena skriver:

  Ursäkta en språkpolisiär kommentar. Men det heter OPAK när man menar en varken genomskinligt eller ogenomskinligt material, ofta glas eler plast.
  (Mineralen ’opal´ är en ädelsten som naturligen uppvisar ett färgspel.)
  Helena

  • Emil skriver:

   Opal är faktiskt också benämningen på glas med ett lager ogenomskinlig vit glasmassa eller vit beläggning, precis som ljuskällorna Frida beskriver så bra i texten. Lampkupor i glas från funkistiden och framåt är ofta i opalglas, där funkar det att sätta en klar ljuskälla eftersom kupan mjukar upp ljuset.

 • Malin skriver:

  Opak är adjektiv. Opalglas substantiv.
  Opalglas är opak alltså.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.