Annons

Läsarfråga: Bänkskiva, överhäng och förstärkning?

Hej!

Vi håller på att renovera vårt kök och nu när bänkskivan i sten ska monteras menar snickaren att skivan på vår köksö måste förstärkas undertill så att stenen klarar det överhäng vi vill ha vid den tänkta bardisken. Hade ingen aning om detta och är rädd att det ska bli fult eftersom vi har en soffgrupp i närheten (man kommer alltså se undersidan av bänkskivan/bardisken). Har de rätt eller fel? Kan du förklara?
/ MariaSnickaren har rätt i att håltagning påverkar en bänkskiva och kan göra den känsligare. Speciellt om ni gör urtag för både diskho och spishäll i samma skiva som också ska ha ett fritt överhäng för barstolar. Därför behöver man ge den lite stöd där den ska sväva i luften. Det kan man göra diskret med infrästa metallskenor eller med hjälp av konsoler och gavelsidor. Rekommenderat avstånd mellan dessa stöd brukar vara max 60 cm, men fråga alltid din leverantör om vad just din stensort/tjocklek på skiva/utformning kräver.

Om du tittar på alternativa material på bänkskivor kan det vara bra att tänka på att kompositstenar och kompaktlaminat ofta kommer i lite tunnare skivmaterial än natursten och därför inte heller tål hur stort överhäng eller hur breda öppningar som helst utan stöd. Även med sidogavlar kan vissa skivor svikta och deformeras med tiden om öppningen är allt för bred. Vissa stenimitationer (laminatskivor) har också en ful undersida med logotyper som kanske inte är så snygg att titta upp på om man kommer att se bänkskivans undersida från en soffgrupp i närheten. Kolla därför in båda översidan och undersidan på bänkskivan – innan du bestämmer dig!

Mitt råd är att lita på köksföretaget / snickaren och att välja en stödlösning i en kulör som ligger så nära stenskivan och köksskåpen du kan. Du kommer sannolikt inte tänka på dem när allt är klart, men få desto mer huvudvärk om du får en skada på din bänkskiva i framtiden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.