Annons

Local hero: PP58 och PP68

Inlägget är reklam för PP Möbler / Scandinaviandesign

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag nordiska designikoner i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om produkternas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd möblerna faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.Idag ska vi få lära oss mer om möbelmästaren Hans J. Wegners sista karmstol. År 1987, när den danska formgivaren var hela 73-år, ritade han nämligen fortfarande möbler och detta blev den sista modellen av karmstolar som föddes via hans penna. Kanske även den bästa? Modellen heter pp58 och pp68, med klädd respektive snörad sits och tillverkas än i dag av PP Møbler i Danmark. När Wegner formgav pp58 och pp68 samlade han all sin erfarenhet och expertis från karriären i en möbel och satte funktionaliteten i första rummet. Resultat blev dessa enkla, bekväma, praktiska och hållbara stolarna, pp68 har sits av papperssnöre i svart eller natur medan pp58 har en textil eller läderklädd sits. Det finns även en trebent version av pp58/3. Det breda ryggstödet i böjträ är mjukt rundad och designen är elegant och bekväm för att vara komfortabel i flera olika sittpositoner. Armstöden är också indragna för att inte förhindra naturliga rörelser när man sitter vid ett bord och äter med bestick. Han utgick från tre principer:

1) Stolen skulle ge bra support för armbågarna och ryggbladet utan att låsa kroppen i en enda sittposition.

2) Stolen skulle ha gott om svålutrymme, alltså plats för rumpan under arm- och ryggstödet.

3) Stolen skulle ge stöd för olika sittpositioner vid ett matbord och vara enkel att alternera sittställning i, utan att kompromissa med komforten.

Stolarna pp58 och pp68 är dessutom gjorda i massivt trä och är sammanfogad med tappar och varje skarv har testats för att kunna stå emot hela 1 tons dragstyrka. Det kombinerade arm och ryggstödet är gjord av en bit massivt ångböjt trä. Stolen är gjord för att hålla länge och kunna föras vidare genom generationer.

PP Møbler är ett familjeägt danskt möbelsnickeri, grundat 1953, med en stark tradition av att tillverka möbler av högsta tänkbara kvalitet från några av vår tids främsta formgivare. Drivkrafterna har alltid varit de samma – kärleken till trä och en stark övertygelse om att teknik, uppfinningsrikedom och hantverk kan kombineras i strävan efter kvalitet.

Nu i april är det 70 år sedan snickeriet i Allerød grundades av snickarmästaren Ejnar Pedersen och hans bror Lars Peder, och den 29:e mars var det 100 år sedan Ejnar Pedersen föddes. Ejnar blev 97 år. Snickeriet ligger kvar på samma plats och idag är det snickarmästare Kasper, Ejnars barnbarn som tagit över ansvaret efter sin farfar och sin far Søren som självklart även han är snickarmästare.


Visste du att?

– Eftersom detta blev Wegners sista karmstol kallas den även för ”The Final Chair”.
– Till skillnad från några av Wegners mer platskrävande stolsmodeller har pp68 och pp58 korta armstöd som är utformade på ett sådant sätt att stolen delvis kan skjutas in under matbordet eller hängas på det när man ska städa under.
– Den trebenta versionen av pp58 heter pp58/3 och är stapelbar men ändå med samma grundläggande komfortegenskaper som pp58 och pp68.
– Stolmodellerna kan fås i ek, ask eller bok. Med naturligt eller svart pappersgarn och med olika olika ytbehandlingar. Såpa/Tvålbehandlad, klar bioolja (gäller endast ek), vit bioolja och svartlackerad (med eller utan synlig trästruktur).
– All Ek, Bok och Ask som PP Møbler tillverkar möbler av, kommer från danska eller nordtyska skogar.
– PP Møblers logotype är formgiven av Hans J. Wegner
– PP Møbler även tillverkar The Chair pp501/503
– PP Møbler öppnar showroom i Carlsberg Byen i Köpenhamn, nu i samband med snickeriets 70-års jubileum.
– Ejnar Pedersen valde medvetet att tillverka Hans J. Wegners modeller som är lite extra krävande för hantverkarna. Som snickarmästare visste han att det är de dagliga utmaningarna som gör den duktiga snickaren ännu duktigare.
-PP Møbler tillverkar även pp225, Flag Halyard Chair i massivt rostfrittstål och 240 meter flagglina, som kröns med en bio-fårfäll från Island.
– Det finns en PP-skog i utkanten av Allerød, med över 4000 träd som planterades 2012. PP-skogen finansierades med en PP-insamlingskampanj under 2009 FN:s klimattoppmöte COP15 i Köpenhamn, där PP Møbler var huvudsponsor. 


Foton: Katja Kejser Pedersen för PP Møbler

Kommentarer

  • Frida skriver:

    Älskar benämningen ”svålutrymme” 🙂

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.