Annons

Inredningsnyheter v.5/2023

Söndag igen och dags att summera veckans nyheter från inredningsbranschen. Nästa vecka går möbelmässan av stapeln i Stockholm med både utställare och föreläsningar ute på Älvsjö och inne i stan så inboxen bubblar av nyheter och förhandvisningar. / Med brasklapp att detta kan räknas som reklam/annons så föreläser jag på allmänhetens dag, lördag kl 13 i Victoriahallen för den som är intresserad. / Slut på self promotion / Hoppas att vi ses i vimlet!


Vedum har släppt sina kök och badrumsnyheter för 2023. Jag gillar hur de kombinatierat luckan Molly i trä och Edit i naturvit som för övrigt är Vedums ”nya kulör” för 2023!

Patera Louis Poulsen
Louis Poulsen har meddelat att de släpper en ny variant av den danska designern Øivind Slaattos moderna version av kristallkronan i den minsta storleken hittills, Patera i Ø300. Matematiskt uträknad för att ge bländfritt runtstrålande ljus i vacker förpackning!


Danska Frama har lanserat serien 01 inspirerad av möbler funna i Nordiska kyrkor under tidigt 1900-tal som citat ”en hyllning till det gedigna skandianviska hantverket”. Men varför anpassar man inte dem efter rådande kunskap om ergonomi. Formen är fin, men går tvärt emot allt vi idag vet om hur en stol ska vara utformad för att vara skön att sitta på längre stunder. Undvik 90-graders ryggvinkel, rak och vass framkant på sitsen, för långt sittdjup osv….I kyrkor sägs det att man gjorde möblerna obekväma, högst medvetet, för att man inte ville att församlingen skulle somna under högmässan…
Nordic Knots har lanserat ett samarbete med den New York-baserade inredningsarkitekten Giancarlo Valle som år efter år parkerat sig på Architectural Digest-lista över de mest inflytelserika inredarna i världen. Matt-kollektionen är inspirerad av Giancarlos uppväxt i Sydamerika med mattor i fyra olika färger som pryds av skisser målade av Giancarlo själv. Kampanjbilderna fotograferades på Ol Anders Hälsingegård i Alfta. Otroligt effektfullt.


Ogeborg, som är ett annat svenska matt-varumärke, har lanserat en ny mattkollektion i samarbete med konstnären Josefin Tolstoy. Serien Cutting Edges består av formstarka väggbonader och mattor som är allt annat än fyrkantiga vilket verkar ligga i tiden.


Verner Pantons klassiska lampa Flowerpot lanseras i en rad nya kulörer, inklusive en mönstrad (?) variant. Se alla här.


Designtorget (som numera ingår i Åhléns-koncernen som ägs av Ur & Penns grundare Ayad Al-Saffar) firar 30 år i år genom att ta fram unika produkter i begränsad upplaga i samarbete med några av de hantverkare och varumärken som Designtorget arbetat tillsammans med under många år. Bland annat Born in Sweden (som gjort en vit version av sin klassiska stumpastake), Solstickan, Sägen och Design House Stockholm. 

Notiser
– Här hittar du de som nominerats till Årets Guldstol 2023.
– Linus Stridfelt har rekryterats till PR-chef för Bukowskis och efterträder Sara Bourke som blir ny chef på Carl Eldhs Ateljémuseum.
– Karolina Års Karlsson som varit nordisk marknadsdirektör på Plantagen sedan 2017 slutar för att gå till Elgiganten.
– Hanna Hellquist är aktuell utställningen Det dukade bordet som visas på Millesgården den 11 februari tom 28 maj.I veckan fick detta långdragna danska keramik-drama äntligen till slut då Sø- og Handelsretten beslutade att Christian Bitz och samarbetspartnern F&H ska betala 6,4 miljoner danska kronor i skadestånd till keramikern Kasper Würtz som har anklagat Bitz för plagiat. Kanske hjälpte det att K.H Würtz rustika porslin har använts på gourmetrestauranger som NOMA.


Till sist har Boråstapeter hakat på trenden med handgjorda väggmålningar istället för tapeter och lanserar två nya tapetmönster i megaformat som ger en liknande känsla. Framtagen av Boråstapeter Studio med namnet Etched Landscape och Countryside Landscape.

Kommentarer

 • Malin skriver:

  Vet du när den vita stumpstaken släpps? Den var så fin! Har alltid velat ha en, men inte gillar färgerna. Det här var en perfekt kombo för mig 🙂

 • Margot skriver:

  Var hittar man information om jubileumskollektionen för Designtorget 30 år? Hittar inget via den länken du lagt upp. Tack!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.