Annons

Möbelkunskap: Svålhål

När utbildade möbelformgivare ritar möbler utgår de från statistik över människans kroppsmått; antropometri. Problemet är ju bara att vi ser så väldigt olika ut. På olika delar av kroppen. Ändå pratas det väldigt lite om passform när det kommer till möbeldesign och inredningsbeslut. Om du vet med dig att du är lite bredare över lår, höfter eller stuss när du sitter ner rekommenderar jag inte stolar eller fåtöljer som har täckta armstöd och höga sidostycken eftersom man lätt kan känna sig låst och få svårt att byta sittposition då. Välj istället en modell som har så kallade ”svålhål”. Ett uttryck för karmstolar och fåtöljer med öppna armstöd. Mer inkluderande och bekvämt för fler. Det kanske inte är någon big deal för dig, så lätt att glömma av – men viktigt för någon som ofta kommer och hälsar på – eller för den vars hem du hjälper till att inreda?

Kategorier:

Kommentarer

 • Cecilia skriver:

  Tack för att du tar upp det här! Jag är en vanlig mamma med storlek 42/44 i jeans, men det har varit svårt att hitta bra köksstolar till vårt hem. Många stolar har armstöd som är obekväma som du beskriver, men det är också vanligt med ”maxvikt 100 kg”, så att det känns osäkert att ha ett barn i knät (som att en ska behöva låta bli eller tänka på stolen om barnen vill gosa när en är hemma hos sig själv?!), smala ryggstöd som skär in i mina sidor, ryggribbor som börjar för långt ner och skär in i höften etc. Och då är jag som sagt stl 42/44… Här behövs bra och inkluderande möbeldesign!

  • Sara skriver:

   Lilla Åland! Bekväm både vid stl 50/52 och stl 42. Jag vet, jag har varit båda. Stabila och rejäla, klarar lätt barn eller husdjur i knät och rumpan får plats.

 • Hannah skriver:

  Amen! Upplever att många möbler är så nätta. Jag som är lite större är rädd att ha sönder dem både hemma hos vänner och på restauranger.

 • Anna skriver:

  Aldrig tänkt på detta. ???? Alltså aldrig! Har inte det problemet själv men tack för ögonöppnaren!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.