Annons

Inspirerande inredningsbutiker

Under Formex höll jag en dragning om trender och tendenser inom retail och gav tips på några utländska butikskoncept som inspirerar mig lite extra just nu. Inte för att de är sprillans nya, utan för att de leder den här tanken i bevis:… och för att de lyckas skapa lönsamhet trots (eller tack vare?) ovanliga upplägg. Jag lovade att lägga ut hela listan på bloggen, i ett samlat format. Så här kommer de. Utan inbördes rangordning.


Graanmarkt 13
Hemsida: Graanmarkt13.com
Instagram: @graanmarkt13
Adress: Graanmarkt 13, Antwerpen Belgien

Graanmarkt 13 heter som sin postadress. Ett townhouse på fem våningar, renoverat under ledning av Vincent Van Duysen. Men det är inget vanligt hus utan en butik som säljer inredning, mode, skor och accessoarer. De har också cafe och restaurang i källaren och på taket har de en rooftop garden med bikupor och gör sin egen honung. Längst upp bor ägarna, i en lägenhet som man ibland kan hyra för övernattning, events och fotograferingar.


Atelier Sukha
Hemsida: Sukha.nl
Instagram: @ateliersukha
Adress: Haarlemstraat 110, Amsterdam

Sukha betyder ”glädje” på Sanskrit. Allt de säljer och förmedlar ska bidra till att sprida just det. Både hos dem som köper varorna och dem som producerar dem. Atelier Sukha var tidigt ute med att ta ställning för hållbarhet, både utifrån materialvalen men även utifrån den sociala aspekten. De tar ansvar för produktionen i hela ledet och har instiftat Sukha Foundation som stödjer föräldralösa barn i Nepal. Butiken drivs mer som ett utställningskoncept med installationer, snarare än det traditionella kundvarvet.


Merci
Hemsida: merci-merci.com
Instagram: @merciparis
Adress: 111 Bd Beaumarchais, Paris

Startades 2008/09 av grundarna till den internationella succén, barnvarumärket Bonpoint. När de hade gjort sin exit ville de arbeta mer med välgörenhet och de öppnade därför en butik som fick namnet Merci (tack på franska) där 100% av vinsten skulle skänkas till välgörenhetsorganisationer för att hjälpa barn och kvinnor på Madagaskar (ett av världens fattigaste länder). Kända formgivare som Isabel Marant, Azzaro, Stella McCartney, Kris Van Assche och Paul Smith hjälpte till genom att erbjuda en full look eller unik produkt för en betydligt lägre kostnad mot vad de sålde liknande varor för i sina egna butiker. Merci säljer inredning, mode, böcker och livsstilsrelaterade produkter i en butik på tre plan som ligger i en gammal tidningsfabrik. Konceptet fungerar också just som en tidning med olika utgivningar under året. De har flera utställningsytor som alterneras utifrån olika teman. I samarbete med sina leverantörer förändrar de också entrétorget radikalt, så har du besökt det en gång kommer det inte se likadant ut nästa gång du reser dit.


Straw London
Hemsida: strawlondon.co.uk
Instagram: @strawlondon
Adress: 126 Columbia Road, London

Straw London började egentligen som en personlig samling av korg- och stråväskor, som växte och växte. När samlingen var så stor att ägarinnan knappt rymdes i sitt eget vardagsrum bestämde hon sig för att det var dags att börja sälja av lite genom att anordna popupbutiker på olika adresser. Till slut blev det en permanent butik på dagens adress. Straw London köper fortsatt in unika vintagekorgar och halmväskor från hela världen och säljer dem dels i London genom deras fysiska butik dels via webbshoppen och genom tillfälliga shop-in-shop-popups i andras butiker, bland annat i Tokyo. Nu erbjuds även workshops och kurser i hur man kan fläta korgar, brodera etc och Straw får mycket uppmärksamhet på instagram för sitt välkända skyltfönster och sin mysiga atmosfär. Visar att även en liten spelare kan bli stor online.


Alabaster Studio
Hemsida: Alabasterstudio.no
Instagram: @alabaster_studio
Adress: Ullevålsveijen 16 b, Oslo

Jag har tidigare tipsat om Alabaster i Oslo, som bara hade haft öppet i 8 månader när jag var där första gången. Ägarinnan är inte utbildad inredare utan har arbetat i finansbranschen men valde att sadla om för att satsa på sin passion och investera i design istället. Hon är expert på italienska muranoglas lampor, har Oslos största samling av gamla kakelugnar och svenska röllakan mattor. Har snabbt gjort sig ett namn i branschen tack vare sin tydlighet. Alabaster Studio visar att det lönar sig att ha en tydlig nisch för att nå ut i bruset.


Sanatorium 
Instagram: @sanatorium.no
Adress: Frydenlundgata 14, Oslo

Ett stenkast från Alabaster Studio hittar du Sanatorium. En unik och oförglömlig butik, där du kan köpa allt du ser i lägenheten som sträcker sig genom olika rum och sinnliga upplevelser. Varje rum bjuder på en egen doft, ljud och ljus-upplevelse med olika stämningar. Du kan besöka som en kund och strosa runt på egna villkor eller delta fullt ut genom att checka in dig som ”patient” och övernatta i någon av de två lägenheterna som fungerar som gästrum på Hotell Horribel.


Twiggy
Hemsida: Twiggy.be
Instagram: @twiggy_gent
Adress: Notarisstraat 3, 9000 Gent, Belgien

I Belgiska staden Gent hittar du konceptbutiken Twiggy där man verkligen får känslan av att handla i en hemliknande miljö. Deras manifest är värt att tänka till kring tycker jag: ”…we replaced a shop by a house, trends by taste, clients by friends, shopping by inspiring, a certain style by a unique style, buying clothes by feeding your soul.”  Foto: Valerie De Backer.


By Malene Birger Stockholm
Hemsida: Bymalenebirger.com
Instagram: @bymalenebirger @ellendixdotter @majadixdotter
Adress: Biblioteksgatan 12, Stockholm

Det danska modevarumärket By Malene Birger drivs av två svenska retailgenier inom mode, som kanske även kan inspirera inredningsbranschen. Deras Stockholmsbutik är inredd av Marie Louise Sjögren och har mattor från Dixdotters egna varumärke CappellenDimyr. By Malene Birger fokuserar mer på att förmedla en känsla – snarare än att maxa omsättningen per kvadratmeter. De har knutit starka kompisband med viktiga influencers och verkligen förstått hur man bygger relationer som gör skillnad på sista raden.


Singular Society
Hemsida: Singular-society.com
Instagram: @singular_society
Adress: Gamla Brogatan 28, Stockholm

H&M’s nya Business Venture butiken Singular Society säljer medlemskap för att få åtkomst till prisvärd premiumshopping. Produkterna har bolaget själva utvecklat för att kapa kostnaden för mellanhänder. Målet är att skapa en långsiktig relation med medlemmarna, snarare än tillfälliga ha-begär. Hittills är drygt 1 000 personer medlemmar, men många fler står på väntelistan. Inredning av Daniel Östman och Hultman-Vogt. Här kan du ta en virtuell tur

Kommentarer

 • Josefine skriver:

  När du kommer till Halmstad nästa gång, kolla in The Photogallery och deras lilla butik. Jag tror du skulle gilla både galleriet och butiken.

  • Frida skriver:

   Tack för tipset Josefine. Jag ska definitivt kolla in det nästa gång jag är i Halmstad!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.