Annons

Inredningsnyheter v.2/2023

Söndag kväll betyder nyhetssummering och ett svep med veckans snackisar och lanseringar från den nordiska inredningsbranschen. Det märks att säsongen är igång med full kraft eftersom mailkorgen fullkomligen knakar i fogarna av alla pressreleaser, men mycket har embargo (man får inte skriva om det förrän ett visst datum). Nästa vecka går Formexmässan av stapeln, då finns ännu mer nytt att rapportera. Ses vi där?


Stylisten och varumärkesstrategen Sarah Widman har lanserat sitt nya koncept Moshi Studios under parollen Drapes with benefits. Företaget säljer måttanpassade gardiner med funktionsfördelar. Beroende på behov kan du inte bara välja mellan olika utseende och färger på tygerna utan också mellan olika egenskaper som akustikförbättrande, flamsäkrade, mörkläggande, värmeisolerande, återvunna textilier osv. Allt sys i företagets atelje i Göteborg, med 3-4 veckors leveranstid. Läs mer här!Nyutexaminerade Mimmi Blomquist som tog en masterexamen i Keramik och glas på Konstfack 2022 är aktuell med en ny kollektion för Svenskt Tenn som fått namnet Sirkka, döpt efter Mimmis farmor. En taklampa i opalglas och en pall i ask.


Bookmark förlag har aviserat att de släpper en ny bok om Carl och Karin Larsson Sundborns Ett Hem. Fotograferad av Mira Wickman, styling Elsa Billgren, text Ulrika Ewerman och illustrationer av Maja Sten. Den ser ut att bli helt fantastisk. Release i maj 2023 men kan förhandsbeställas redan nu


Svenska crème atelier har lanserat taklampor av sin vackra skärm; Soft Serve Pendant lamp.


Monika Lindström som grundade Watt & Veke och Stefan Alderin som varit produktchef på Markslöjd och försäljningschef på Star Trading har slagit sin a påsar ihop och startat ett nytt belysningsbolag med namnet Aldle Lind. Tygskärmarna är Oeko-Tex100 certifierade och vävda med flamskyddat garn.

Notiser
– Sara Bourke har utsetts till ny chef för Carl Eldhs Ateljémuseum. Hon arbetade tidigare på Bukowskis där hon arbetat med marknadsföring och PR sedan 2017.
– Möbelfakta lanserar en ny märkning (READY) som ska göra det enklare för leverantörer och möbelproducenter att arbeta med Möbelfakta och kraven inom offentlig upphandling.
– Layered fortsätter sin hyllning till formgivaren Stig Lindberg och släpper filtar med hans mönster, som komplement till deras kollektion av mattor. Filtarna har producerats i samarbete med svenska textilföretaget Klippan Yllefabrik.

Textilmuseet efterlyser föremål, minnen och annan information som berättar om postorderns historia. Vad är dina minnen av denna tradition? Har du kanske sparat gamla kataloger, foton eller reklamprylar från postorderfirmor? Har du välbevarade plagg eller produkter kvar, som du köpt via postorder? Eller har du arbetat inom branschen och har berättelser du vill dela med dig av? Textilmuseet efterlyser information och gåvor från alla tidsperioder och särskilt från företag med koppling till Borås och Sjuhäradsbygden. Här drevs ett stort antal postorderföretag under 1900-talet. Idag har tusentals personer minnen från arbete i branschen, till exempel från lagerarbete, som inköpare, modell, fotograf eller tryckare av kataloger. Läs mer här.

Till sist måste jag tipsa om en fin reklamkampanj som den hypade danska kocken Frederik Bille Brahe nyligen har gjort med Arctic paper, om hans finurliga kokböcker och betydelsen av pappersval när man gör böcker med känsla. Finns i två delar via Arctic papers instagramkonto. Ha en fin söndag kväll!

Fredrik Bille Brahe
Foton: Alla bilder är hämtade från pressreleaser och hemsidor från ovan angivna företag

Kommentarer

 • U skriver:

  Hej
  Pallen från Svenskt tenn är gjord i ask, inte furu.

 • Hannah skriver:

  Vilka fina lampnyheter! Det behövs i mörka januari.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.