Annons

Local hero: P.A.P Sweden

Inlägget är reklam för P.A.P. Sweden

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag nordiska designikoner i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om produkternas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.

Veckans Local Hero är svenska P.A.P Sweden som säljs i inredningsbutiker runtom i världen. P.A.P gör handgjorda accessoarer i läder och sortimentet består av allt ifrån laptopfodral till plånböcker, inredningsdetaljer, drinkunderlägg, väskor etc. Så lokalproducerade att de görs i Hyssna, inte långt från Kungsbacka där jag bor. Jag fick mitt första i present av Niklas redan 2012 och har köpt fler i både läder och filt – helt utan samarbete – så kan gå i god för att det är en väldigt bra produkt. Tar inte heller onödigt mycket plats om man vill kunna kila ner datorn i sin vanliga handväska.

P.A.P startades för 14 år sedan med fokus på bokomslag till anteckningsblock, inbundna böcker, kalendrar osv Grundaren köpte sedan en ny dator (en Macbook) och insåg snart att det inte fanns några fodral som matchade till den. Idén att ta fram ett eget föddes och fodralen såldes först på test hos Krypton Form och Macforum i Göteborg. Där fick de väldigt fin respons så P.A.P fick snabbt fler återförsäljare som exempelvis Artilleriet, NK och Grandpa. Med åren har sortimentet utvecklats med fler produkter som väskor, necessärer, skrivbordsunderlägg, pennställ, vinställ m.m.P.A.P producerar alla sina produkter i deras egen fabrik som ligger i den lilla byn Hyssna, på Västkusten. Hyssna har en lång historia av både hantverk och möbelproduktion. Genom att de producerar sina produkter lokalt garanterar de också hållbara produkter av hög kvalitet. Fodralen kommer i färgerna svart, brunt, bordeaux, cognac och green hope. I år har P.A.P även lanserat ’’Hyssna’’ laptop fodral som är en förlängning på Kungsten med en tryckknapp och några extra fack för telefonen, plånboken etc. 

Det läder som P.A.P använder sig av är vegetabiliskt garvat och har bra kvalitet som är menat att hålla genom hela livet. Allt läder kommer från små leverantörer inom ’’The Genuine Italian Vegetable Tanned Leather Consortium’’ och skapas i Toscana. Inga djur dödas för sin hud utan den huden som används är biprodukter från livsmedelsindustrin. Ett vegetabilisk garvat läderföremål är också garvat med naturliga tanniner och därför kan det kasseras när det är slut på grund av dess kemiskbiologiska egenskaper. Många av de ämnen som används under garvningsprocessen återvinns och återanvänds sedan inom olika områden. Hårstrån exempelvis avlägsnas från hudar och omvandlas till jordbruksgödsel. Vegetabiliskt garvat läder innehåller dessutom inga giftiga ämnen som exempelvis PCP eller nickel.

Om du har julklappar kvar att köpa kanske P.A.P kan vara ett tips?

Visste du att?

– P.A.P produkten med högst igenkänning är orginalfodralet Kungsten som har sålt i tiotusentals exemplar sedan start.
– Av all försäljning som sker via webben skänks 10% av intäkterna till P.A.P’s lokala idrottorganisation Hyssna IF. 
– Datorfodralen är som mest populära i färgerna svart och cognac. Bland ullfodralen är det light grey och dark grey som är populärast. 
– Läder är ett av de äldsta materialen vi har och genom solning kan man stabilisera hudens fiberstruktur och förhindra att den faller sönder, oxiderar eller ruttnar. Grönsaksgarvning är en mer traditionell hantverksprocess som bearbetar huden på ett rent och naturligt sätt utan att man använder sig av skadliga kemikalier. Metoden drar nytta garvsyrorna som finns naturligt i vissa växter genom att använda bark, löv, grenar eller ibland särskilda frukter i specifika tekniker. Själva garvningsprocessen är långsam och tar mellan 1-3 månader av respekt för miljön. Den mest populära och även den mest kontroversiella garvningen är dock kromgarvning. Man använder då kromsalter som är skadligt både för människors hälsa och för miljön, men trots det är metoden än idag den mest populära inom modebranchen. Det beror främst på att krom-metoden är snabbare, billigare, det krävs mindre expertis och det krävs också mindre material. P.A.P använder som sagt enbart vegetabiliskt garvat läder.
– P.A.P’s datorfodral har synts i flera tv-sammanhang, bland annat i ’’Sommar med Ernst’’, ’’Män som hatar kvinnor’’ och de kommer även synas i den kommande Beck filmen. 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.