Annons

Läsarfrågan: Fläckborttagning på möbler och inredning?

Hjälp!
En liten 4 åring har gått loss med röd tuschpenna här hemma. Både på möbler, inredning och böcker! Är det någon som sitter inne på ett superknep?
/ Sofia
Den här frågan och efterlysningen dök upp i Trendensers Facebookgrupp häromdagen och det kom in så många intressanta svar så jag delar frågan och listan även här så kanske det kan hjälpa fler. Har du ytterligare knep i bakfickan får du mer än gärna dela i kommentarsfältet. Obs, testas på egen risk! Börja gärna på en liten yta för att se hur underlaget reagerar innan du drar över allt.

– Våtservetter! Det använder jag på alla möjliga ytor och fläckar. Köper fortfarande dessa våtservetter trots att barnen sen läääänge slutat med blöjor. De är oljebaserade om jag minns rätt, så har inte skadat underlaget på något jag gjort rent.
– Lite whitening tandcreme på våtservett, gnugga försiktigt (men akta ytor som kan få repor).
– Prova OPI Nagellack Remover eller Depend på böckerna. Har fungerat för att ta bort både nagellack och pennstreck från våra Malm-byråer, utan att skada möbeln. Har två klåfingriga killar hemma som satt mig på prov. 
– Jag brukar använda handsprit när mina kids gått loss med tusch. Brukar fungera väldigt bra. Testa att ta lite handsprit/alkogel på en tops och gnugga försiktigt för att se om det går bort.
– Hårspray har jag fått bort väggmålningar med, visserligen på tapet då men värt att testa ???? Spraya på, låt verka några sekunder och torka bort. Det suger liksom upp färgen.
– Cif rengöringscreme tar bort tusch på ALLT (men akta ytor som lätt repas).
– Jag tar alltid bort tusch på köksbordet av ek med disktrasa och lite bikarbonat, det slipar lite lätt. Men är du orolig för resultatet så testa någonstans där det inte syns först.
– Paraffinolja brukar funka på de flesta fläckar. Men skåpet är ju av massivt trä så kanske sandpapper är det bästa?

– Ett tips är att köpa tvättbara tuschpennor. Det köpte jag till mina barn när de var små. Det hjälper inte det här, men undviker olyckor framöver.

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Lite ättika och några droppar diskmedel i vatten löser mycket. Vanlig matolja funkar mot tusch, vattenfärg, oljekritor och många andra färger.

 • Annica skriver:

  Mirakelsvamp. Som ett suddgummi!
  Annars baby-våtservetter eller gall-tvål!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.