Annons

Local hero: Spica från SMD Design

Inlägget är reklam för SMD


Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om den moderna svenska klassikern Spica från SMD Design. En stilren elljusstake designad av Stina Sandwall som har formen och känslan av en klassisk elljusstake, med ett samtida elegant uttryck. Spica passar lika bra i det klassiskt spröjsade fönstret som i stora moderna glaspartier och blir en stämningshöjare i rummet. Ljusstaken finns i tre olika storlekar med sju, nio eller tretton ljus vilket ger stor valmöjlighet. 

SMD Design tillverkar alla produkter i egen fabrik i Reftele, Småland. Stålet är det material som står i fokus hos dem. Lackering och andra detaljer i tillverkningen, där de själva inte kan bidra, tillämpas den välkända ”Gnosjöandan” och producenter i företagets närområde anlitas för nära samarbete.Den hantverksmässiga tillverkningen och LED-ljuskällan gör Spica till en gedigen produkt som håller, både designmässigt och materialmässigt med återbruk som en självklarhet. I familjen Spica ingår även den hängande stjärnan Spica Star och Spica Bow med sitt rundade formspråk. Spica passerar sju personer och stationer i tillverkningen, innan den läggs i en låda och skickas till dig eller butiken som säljer den.


Spica finns i flera färger och tre olika storlekar. Elljusstakar och stjärnor har blivit lite av ett signum för SMD även om deras sortiment till största del består av möbler och inredningsdetaljer. Stina Sandwall, som formgivit ett flertal av produkterna, väckte tidigt tanken om en elljusstake och 2009 lanserade de sin första, Advent. Den, som för övrigt, kom tillbaka under förra året i en ”re make” med uppdateringar i formgivningen, under namnet Advent RE.

Visste du att?

 Spica elljusstake visades första gången på Formex 2014.
Spica är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Jungfrun, vilket inspirerat till ljusstakens namn.
– Elektriska ljusstakar kallades från början för ”Julottestakar”.
– Sedan starten har SMD sålt ca 15 000 Spica-ljusstakar
– Produkter från SMD Design finns att se (för ett tränat öga..;) i de senaste Beckfilmerna… 

Kommentarer

 • Nellie skriver:

  Jag köpte denna ljusstake men blev inte koll på ljuset! Testade med flera olika ljuskällor men fick inte till ett behagligt varmt ljus. Testade med ljuskällorna i andra lampor och där blev ljuset precis så man vill ha det, men i Spica blev ljuset hemskt. Testade att maila smd men fick aldrig något svar så tillslut blev det retur. Någon som har tips på vilken ljuskälla som passar för att få till en varm stämningsfull belysning?

 • Anna-Maria skriver:

  Så bra att ni ställde de frågorna för jag var bara ett klick bort från att beställa en! Är det ett kallt blåvitt ljus eller hur upplever ni det?
  Jag avvaktar…

  • Lovisa skriver:

   Ljuset är rödaktigt och inte alls fint. Iaf på mina stakar inköpta förra året. Jag blev otroligt besviken. Men älskar stakarna i sig, det finns inga finare enligt mitt tycke. Hoppas att SMD får till ljuset i dem.

 • Karolina skriver:

  Vi upplever att det är svårare att hitta rätt nyanser i LED lampor än i de traditionella glödlamporna och smaken är så olika på vad man vill ha. Vi testade många olika sorters LED lampor innan vi valde denna. Det är en 14v 0.3 w LED ljuskälla från Konstsmide i när vi levererar Spica ljusstakarna, vi upplever den som varmvit och tycker att den ger ett behagligt ljus.
  Gå gärna och kika på den hos någon av våra återförsäljare, det är lättare att bedöma i verkligheten och vill ni har närbilder på lampan när den lyser maila gärna på [email protected]
  //SMD Design

  • Josefin skriver:

   Går det inte att få tag på den andra varianten utan LED någonstans?

   Jag har en utan LED som jag är så nöjd med och köpte i år den med LED men håller med övriga, ljuset är hemskt, ett rosa/aprikos-aktigt sken. De blev retur direkt, tyvärr.

  • Lovisa skriver:

   Tack för svar Karolina. Levererade ni med samma ljuskälla även förra året? Jag köpte två ljusstakar då och reagerade som så många andra över det hemska rödaktiga ljuset från lamporna. Det är varken varmvitt, eller behagligt. Ingen av mina andra stakar (från andra märken) har liknade ljus, utan det är bara mina Spica-stakar. Jag skulle egentligen vilja komplettera med sex-sju stakar till från er, men vågar inte med anledning av ljuset.

  • Nellie skriver:

   Tack för svar. Just denna lampa (om det är samma som ni hade förra året) var enligt mig hemsk. Stod utanför på gatan och tittade in hos oss och fick panik för vad grannarna skulle tycka. Ljuset var mer konstgjort neonrött än mysigt varmvitt. ÄLSKAR själva armaturen och önskar så att jag fick till ljuset så som jag önskar. Men efter att ha testat så många olika lampor kände jag att det var alldeles för mycket pengar för en lampa som används så pass kort tid och som inte gav den känsla jag vill ha av en adventsljusstake. Går dagligen förbi en butik som säljer den, den står i deras skyltfönster i alla tre storlekarna och även där syns det att ljuset har en märklig färg. Håller tummarna att det går att hitta en lampa som ger ett bättre ljus isf beställer jag den på nytt direkt 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.