Annons

Läsarfrågan: Val av golvbrunn till rutigt klinker

Hej!
Vi ska renovera ett äldre badrum i en lägenhet byggd på 1920-talet. Jag vill ha vitt kakel på väggarna och ett rutigt golv men har kört fast på valet av golvbrunn. Har du några tips på hur man löser den på snyggast möjliga vis? Skulle du satsat på ett rakt linjeavlopp eller en mer klassisk, kvadratisk modell?
/ Johanna
Valet av duschbrunn är en smaksak men jag hade valt att följa husets arkitektur i möjligaste mån. Min erfarenhet är att moderna linjeavlopp ställer högre krav på att man kan styra om golvlutningen och därför brukar de fungera bäst i nyproduktion där man har möjlighet att påverka detta redan i byggprocessen (men ingen regel utan undantag, en skicklig hantverkare löser givetvis det). Personligen hade jag dock satsat på en kvadratisk modell i den typ av badrum du beskriver. När man lägger rutigt golv vill man ofta ha en fris närmast väggen, vilket gör att en avlång/rak duschbrunn kan ställa till kakelpusslet lite och stöka med repetitionerna. Om du istället väljer en brunnsmodell som motsvarar två x kakelplattorna i storlek kan man enkelt ”byta ut” fyra golvplattor mot golvbrunnssilen vilket ger ett mer sömlöst utseende (bild lånad från sekelskifte.com) Jag vill också passa på att tipsa om genomfärgade plattor om du ska lägga ett rutigt golv. På så vis håller sig renoveringen snyggare längre eftersom färgen inte slits ner när ytskiktet nöts. Lycka till!

Kommentarer

 • CJ skriver:

  Men att slippa stå på golvbrunnen och duscha är min vardagslyx haha… 😉 Älskar att ha den i hörnet eller vid sidan!

 • Josefina Grahn skriver:

  Jättesnygg lösning och hade inte passat med de nya moderna varianterna som ligger i kant .

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.