Annons

Inredningsnyheter v.41/2022

Som alltid på söndagar kommer en sedvanlig summering av veckans nyheter och snackisar från den skandinaviska inredningsbranschen. Idag nära midnatt, men bättre sent än aldrig!


Norrgavel har anställt en tapetsör och resultatet är en helt ny stoppad fåtöljserie som fått namnet Ri. Stommen har ett skal i formpressad plywood (ovanligt för att vara Norrgavel, men gissar att det krävs för att få till designen) nosag-fjädrar och juteväv. Mjukdelarna består av gummitagel (tagel och ECO-certifierad naturlatex) och en stoppning av 30 % riven ECO-certifierad naturlatex och 70 % sjöfågelfjäder som hålls samman av en Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik under klädseln.


Svenska Sérénité har släppt en ny kollektion framtagen i samarbete med inredaren Pella Hedeby. En jättefin sänggavel, sängkappa (överdrag) och ett överkast. Klädsel i 100% lin men tyvärr är stoppningen i polyester.


Designtorget har släppt årets nyheter från projektet Summer eXpressions i Umeå. Min favorit? Lampetten Tjärn av Martina Karlsson om produceras i Västerbotten.


H&M Home har premiärvisat sin kommande kollektion The Design Lab Collection som släpps till försäljning den 17 oktober.


..och de fick genast kritik i Expressen av en ung formgivare som har gjort liknande skålar, i tre års tid. Visst finns det en viss likhet, men är svampformen tillräckligt unik för att två personer oberoende av varandra inte ska ha kunnat tänka samma tanke?


Carl Hansen & Søn har lanserat nya pallen Sideways av designern Rikke Frost.


Reijmyre har relanserat glas i färgerna rökgrå och stålblå efter att ha legat i vila i arkivet. Nu finns dessa från både dåtida och nutida formgivare i olika produktkategorier.

Notiser
– Tradera tar in nya delägare och värderas till miljarden
– Interflora
öppnar obemannade butiker
– Emily Slotte har designat juldekorationer för Ellos
– Hela 84 procent av TMF (Trä- och möbelföretagens) medlemsföretag verkar i elområde 3 eller 4 och drabbas därför extra hårt av de höga och oförutsägbara elpriserna 2022. Något jag hoppas att den nya regeringen kommer ta på allvar.


Svenskt Tenns Designstipendium delas varje år ut till en av avgångsstudenterna vid Beckmans Designhögskolas Formlinje. 2022 tilldelas stipendiet Simon Mattisson och hans examensarbete Granland, en serie möbler som tillverkas genom 3D-teknik.


Till sist. Sedir lanserade sin hyllade debutkokbok Processen (Norstedts) tidigare i år genom att öppna en pop up-restaurang i 48 timmar med samma namn. Den blev fullbokad på mindre än en minut. Nu kommer Processen tillbaka, fast i formen av en grönsakshandel som håller öppet i 48 timmar där man kan handla noga utvalda råvaror till recepten från kokboken. Amalfi-citroner, lila kronärtskockor, flätad lök och andra lyxiga råvaror. Grönsakerna och ostarna kommer direkt från småskaliga gårdar i Italien. Processen håller öppet fredag den 22 och lördag den 23 oktober på Nytorgsgatan 23B (invid Nytorget) i Stockholm mellan kl 12-16 båda dagarna.

Kommentarer

 • Katti skriver:

  Intressant med Interflora men de är absolut inte först eller så väldigt nyskapande. Min syster t.ex. startade en butik i Norrköping för fyra år sedan. Hon har redan från starten periodvis kört konceptet ”grab and swish”, d v s att man tar en bukett utanför en obemannad butik och swishar betalning.

 • Nora skriver:

  Hej Frida!
  Jag har googlat som en tok för att få fler bilder på den nya pallen från Hansen & son. Är din bild från nåt pressmeddelande? Eller heter modellen ngt annat? Jag får bara bilder på soffan som Rikke designat

  Med vänlig hälsning, Nora

 • Agata skriver:

  Fallet med H&M är jag lite kluven till. Organiska former har ju varit på tapeten ett bra tag nu och även om likheter finns så tycker jag ändå att det i slutändan är två skilda produkter.

 • Så roligt att läsa ditt svep. Simon Mattissons 3d-printade bokhyllor är innovativa på flera sätt. Materialet i sig är en innovation, gjort av virke som drabbats av granbarksborrar, dvs obrukbart. I verkligheten är formen dessutom otroligt vacker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.