Annons

Läsarfråga: Att förstärka och försvaga färger

Hej!
När vi flyttade in i vårt 60-talshus fick jag tag i ett jättebilligt utställningskök: Ballingslöv bistro i lindblomsgrön (samma färg som originalköket). Dock är det inte mitt absoluta toppval OM jag hade valt helt själv. Då hade jag nog gått för en mer greige variant. Men nu är det inte tal om att byta eller måla köket. Däremot funderar jag på att måla om väggarna. Finns det någon färgkod som kan tona ned det gröna lite? Det går ju att läsa mycket om hur man kan förstärka kulörer, men inte lika mycket om motsatsen. Snälla hjälp mig att begripa färglära!
/ Madelene

Svar:

Det är svårt att förenkla färglära i ett enda blogginlägg men för att snabbspola lite så tenderar kulörer som ligger på motsatt sida av färgtoncirkeln att förstärka upplevelsen av varandra. De som däremot ligger grannar med din valda kulör kommer att dämpa effekten av dem eftersom kontrasten minskar och kulöregenskaperna blir mindre iögonfallande. När det gäller den Lindblomsgröna (Ballingslöv S 2005-G70Y) kommer alla färgkoder som innehåller lite rött eller blå/lila att förstärka det gulgröna, medan nyanser som går mer ton i ton kommer att dämpa känslan av den. Eftersom ögat alltid jämför mot den yta som ligger närmast är det i första hand kaklet och väggfärgen du har att laborera med. Jag hade siktat in mig på en svagt grå med en grön underton. Men rådfråga alltid din färgfackhandel och köp hem små provburkar så att du kan testa.

Tänk också på dagsljuset och belysningen. Ett väldigt varmt ljus kan påverka upplevelsen av samma gröna nyans (mot mogen avokado), precis som ett kallt och blåaktigt ljus (mer mot mintgrön eller turkosgrön). Vad har du för ljuskällor i lamporna och hur påverkar de färgupplevelsen i rummet? Prova att laborera med olika ljusfärger (och mattor på golvet, som det inkommande ljuset ju också studsar mot) för att se hur det förändrar upplevelsen av köksluckorna.

Kommentarer

 • vita_margarita skriver:

  Sås återigen: vilet proffs du är!

 • Madelene klarberg skriver:

  Tack tack snälla Frida för svar på min fråga! Så glad att jag fick svar även från dig personligen 🙂 Jag som redan var så nöjd med alla svar(och all pepp plus beröm) jag redan fått i facebook-gruppen.

  Det blir några svängar till färgbutiken, men urvalet har ju smalnat nu när jag vet att färger med blått och rött i går bort!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.