Annons

Local Hero: Maze F-shelf

Inlägget är reklam för Maze F-Shelf

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 


Den ikoniska hyllan F-shelf är det svenska företaget Maze äldsta produkt och anledningen till att de en gång startade sin verksamhet. Allt började med att fotografen Kent Johansson bodde i en liten etta där han hade en tom yta på omkring 25-30 cm mellan sängen och väggen. Från början letade han efter ett vägghängt sängbord men hittade inget som passade. Hans dilemma resulterade i att han snickrade ihop den första F-hyllan själv. När Kent senare hade en kompis på besök blev hans vän otroligt imponerad av hyllan och uppmanade Kent till att börja sälja den på Designtorget. Designtorget är hyllans första kund och de sålde F-shelf fram tills bara ett par år sedan.

Idag är hyllan en välkänd designklassiker och har sålts i snart 20 år, något som kommer att firas genom att Maze lanserar hyllan i några specialfärger längre fram…


Under tillverkningen av hyllan börjar man med att såga ut träskivorna i rätt storlekar. De vita hyllorna är tillverkade av lackad mdf, övriga varianter är gjorda av spånskivor kläs med fanér av olika träslag. Sedan limmas kantlister i fanér på skivorna och alla delar går genom en CNC maskin där hålen för monteringen och hålen för upphängning görs. Alla delar med fanér kontrolleras så att de håller rätt kvalitet inför slipning. Sedan lackas de med primerlack, slipas igen och lackas. Vid monteringen av delarna sätts de antingen ihop till en höger- eller vänsterställd F-shelf med nyckelhålsbeslag som monteras på baksidan. Alla hyllor märks sedan innan de lastas iväg till Maze lager som ligger i Norrköping.


Idag finns F-shelf i färgerna vit, svart, ek och valnöt. Hyllan är vägghängd och frigör golvyta vilket gör att den fungerar perfekt som avlastningsbord. Den smala konstruktionen förvarar enkelt tidningar och böcker samt att den på grund av detta passar perfekt in i mindre utrymmen. Precis som namnet F-shelf antyder så är hyllan formgiven för att efterlikna bokstaven F. Hyllan går att köpa som både höger- eller vänsterställd för att skapa ett unikt uttryck i hemmet.

Maze Interiors har sedan produktionen av F-shelf även utvecklat många fler möbler. Maze har också skapat en unik produktionskedja där alla jobbar mot samma mål, nämligen att skapa smart, ikonisk och lekfull design som har så liten påverkan på naturen som möjligt. Produktionskedjan är något de kallar för ’’Slow Production’’. Idag sker till exempel Maze produktion till 96% i Småland och Västergötland för att främja och stödja lokal produktion och hantverk, samt ta vara på svensk möbelkunskap – något som dessutom drar ner på transportsträckorna. Maze prioriterar också att deras anställda ska ha bra löner med bra villkor samt att de till den mån som är möjlig använder återvunna material i tillverkningsprocessen. Det kan exempelvis vara virke från hållbart skogsbruk eller biprodukter från köttindustrin.



Kuriosa
-Sedan starten har det sålts cirka 20 000 – 25 000 hyllor.
-18 år efter att hyllan sålts var det en kund som monterade hyllan horisontellt, något som Maze själva aldrig hade tänkt på. På så vis får hyllan ett helt annat uttryck!
– 50% av försäljningen går på export till länder utanför Sverige.
– Ett tag såldes hyllan i en mindre storlek och en större storlek. Värt att hålla utkik efter på andrahandsmarknaden om du vill ha ett annat format!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.