Annons

Läsarfråga: Vad skiljer billigt kakel från dyrare?

Hej!
Jag behöver renovera badrummet. Hur ser man om ett billigt kakel är av bra kvalitet eller om det är skräp? Vad skiljer egentligen billigt kakel från ett dyrare?

/ PernillaSkillnaden mellan en kakelplatta och en annan är inte alltid helt lätt att bedöma med en ockulärbesiktning. Här är några tips att kika efter i specifikationerna (eller att fråga personalen om) som kan skilja ett kakel i samma färg och format från ett annat – utan att det syns för blotta ögat..

– Kontrollera och jämför vad kaklet har för nötningstålighet, vattenupptagning, måttolerans, ytjämnhet, frostsäkerhet och tryck- och böjfasthet.

– Är kakelplattorna genomfärgade? Om det går en flis syns det tydligare i en kakelplatta som har en annan färg på kärnan än på ytan/glasyren. 

– Är leverantören känd för att hålla jämn kvalitét? Dvs är kakelplattorna lika tjocka eller varierar de mycket mellan plattorna? Detta kan påverka upplevelsen av slutresultatet och/eller mängden spill.

– Är det en jämn/liknande färg på alla kakelplattor eller kommer du att tvingas välja bort många plattor på grund av olikheter i glasyrfärgen?

– Även ett vanligt vitt standardkakel är värt att syna närmare eftersom den vita färgen kan diffa mellan olika färgbad, eller skifta om man har lite olika tjock glasyr i olika bränningar. Batchnummer ska alltid finnas angivna på paketen. Om du handlar i en butik där du får plocka själv är det viktigt att kontrollera att du tar allt av samma batch. 

– Kvalitetskakel har ofta en rundad kant så att man kan kakla tätt med minimal fog. Det har inte de billigare motsvarigheterna, vilket kan vara en tråkig insikt när kakelsättaren väl börjat arbeta. 

– När kakel bränns sker en naturlig krympningsprocess därför förekommer ofta mindre måttavvikelser på 1 till 2mm. Det gör att måtten på kaklet kan avvika något från måttangivelsen på kartongerna eller i webbshoppen. Därför kalibreras eller rektifieras alltid extra högvärdiga kakel och klinkers. Måttet på sådant kvalitetskakel anges med millimeternoggrannhet.

– Kommer det gå att kompletteringsköpa mer plattor om ni vill justera något i framtiden? Om du väljer ett dyrt specialkakel av någon supertrendig leverantör kanske det är värt att köpa någon låda extra. Eller kanske överväga ett annat?

– Är kaklet EN-märkt? EN är en Europeisk standard som har reglerade minimikrav. Det finns också andra märkningar och register som listar bättre val exempelvis Ecolabel, Svanen, Sweden Green Building Council, Sundahus, Byggvarubedömningen och BASTA.

– Sist men inte minst, tänk på att du också betalar för den service och kunskapsnivå du kan få på köpet vid köpet. Beroende på var du handlar. Vägledning, rådgivning och personlig service av yrkeskunnig personal kostar lite mer, men kan i gengäld bespara dig desto fler dyrköpta bekymmer i slutändan.

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Värt att kolla är också formen, att de är jämna, inte konkava eller konvexa. Det var det första kakelsättaren kontrollerade när vi visade vad vi köpt.

 • Jenny skriver:

  Frida, det är bland annat den här typen av inlägg som gör din blogg så läsvärd. Klokskap, kvalitet och kunskap.

 • Pia skriver:

  Jag har köpt billigt vitt kakel och för väggar och kök och om man bara vill ha vitt så är det ett utmärkt alternativ! Har gjort tre badrum och tre kök med billigt vitt kakel (allt från 10×10 till 20×30, både matt och glansigt, rak sättning och halvförband). Absolut inga problem att kakla. De har inte varit ojämna varken i glasering, tjocklek eller kulör och det är inte så att de går sönder enklare för att de är billiga. Och har man anlitat en bra kakelsättare så löser hen att sätta kakelplattor jämnt ändå. De är proffs och jag har inte hört att de behöver mer tid bara för att plattan varit billig. Så rata inte ett billigare alternativ bara för att det är billigt när det gäller vitt platt kakel med normal fog, säger jag. Däremot så är märkningarna viktiga så de produceras ansvarsfullt! Men problemet med kakel är snarare när man tar ner och slänger än när man producerar det. Både kakel och klinker hamnar på deponi oavsett vilken märkning de hade när de producerades så försök använda länge!

 • Emma skriver:

  Jag jobbar mer med byggentreprenader, och där är det ju intressant vilken entreprenadform ett jobb har för vad vi väljer (eller inte kan välja) för material. När vi arbetar i egen regi går det att ta arbetstid till att sortera bort sämre stenar/plattor/whatever för att få den känslan vi vill ha. Ligger jobbet på totalentreprenad blir det till att ställa specifika krav så att entreprenörens strävan att hålla nere kostnaden (och maximera vinsten) inte ger ett sämre jobb än vi hoppats.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.