Annons

Läsarfråga: Klassiskt golvkakel

Hej!

Vi bygger nytt hus ute i skogen och efter sommaren ska vi göra klart badrummet. Jag har helt kärat ner mig i detta kakel som skulle fånga upp tallarnas färger utanför. Har varit på de lokala kakel- och klinker butikerna men inte hittat rätt. Vet du vad det kan vara för golv?
/ LouiseSvar:
Bilden är tagen av fotografen Mikko Ryhänen för den finska inredaren Joanna Lajistos portfolio och visar hennes projekt Villa Rauhanniemi.

Kaklet i denna bastu kommer från finska leverantören Pukkila (i färgen natural). Det är gjort av portugisisk terrakotta som även Höganäs Kakel, som har funnits i Sverige sedan 1886 har en liknande variant på. Klassisk och tidlöst. Höganäs serie heter Rustik och finns i två olika nyanser, en som heter, Montana (den rödare, kallare) och Reno (drar åt det gulare och varmare hållet. Båda är matta, vilket ger minskad halkrisk och blänk.

Tänk på att en kaklad yta blir mycket varmare än en träyta. Därför rekommenderar man generellt inte kakel på de väggar som utgör ryggstöd intill bastulaven.


Höganas Rustik Montana (matt) mått 115x240x10mm


Höganäs Rustik Reno (matt) mått 115x240x10 mm

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.