Annons

Lookalikes: Wegner Y-stol

Jag vet inte hur många lookalikes jag har sett på Hans Wegners klassiska Y-stol genom åren, men det verkar inte finnas någon ände. Sist ut i raden är Chilli vars stol Tarnia i stål nu fått en dräkt av folie, vilket gör att den på avstånd ser ut att vara tillverkad av trä.

Om man synar den i sömmarna förstår man snabbt att det är en synvilla. Man ser det på skarvarna om man tittar på närbilderna men också i logiken – stol av massivt trä skulle inte kunna ha så klena möten mellan rygg och sits eller ben utan stag, samtidigt som den har en maxvikt på 120 kilo.

Materialvalet ger en lägre prislapp och en tunnare ram, men också en helt annan finish. Metall kan dessutom upplevas kallt mot kroppen, till skillnad från trä vilket ger en helt annan upplevelse för våra sinnen. De många små justeringarna och Trompe l’œil-effekten gör att Chlli nog aldrig kan anklagas för att ha plagierat grundutförandet – men jag undrar hur många kunder som beställer hem dem här stolen online, för att upptäcka att det är ett annat material först vid leveransen?


Bild 1: Carl Hansens Y-stol i ek pris 9065 kr
Bild 2: Chili Tarnia, pris 1295 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • emma skriver:

  så tröttsamt med alla dessa kopior :/

 • Sofia skriver:

  Dessa billiga kopior är ju också en trend som hejas på i en del inredningstidningar. Artiklar där man inrett två versioner av samma rum med en käck fråga om man kan se vilket rum som är dyrast och att valet är läsarens, vill man betala x eller y kronor? Inte ett ord om skillnaden i kvalitet, eller för den delen snyltandet på någon annans design, mellan original och kopior.

 • ellen skriver:

  Det står väl inte ens vilket material den är i på chilis hemsida, bara att sitsen är i rep.
  Är inte hela chilis idé att sälja dåliga kopior? Så tröttsamt och oansvarigt på så många olika sätt..

  • Frida skriver:

   Det står inte specat på varianten med träimitation, men om du klickar på de andra färgställningarna av samma stolmodell (vit eller röd t e x) så står det stål i materialbeskrivningen. Kanske har de valt att lämna det tomt, kanske har de inte tänkt på det?

   Men håller med dig i sak. Förvånar mig att man får lov att göra så.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.