Annons

Local hero: Tati

Inlägget är reklam för ASPLUND

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om Tati, en serie bord ritade av Broberg & Ridderstråle och tillverkade i Sverige av ASPLUND. Tati kom till världen redan 2011 och har under sina första 10 år redan etablerat sig som en modern skandinavisk klassiker. 

De böjda metallramarna håller upp bordsskivan i kontrasterande material och ger ett sobert men ändå stadigt intryck. Det finns en Tati för alla miljöer och tillfällen. Hela Tati-sortimentet inkluderar soffbord, matbord, skrivbord, nattduksbord, speglar och klädhängare. 

Broberg & Ridderstråles filosofi var att skapa möbler med rena, eleganta linjer som aldrig går ur modet och möbler av en kvalitet som garanterar hållbarhet. De ville skapa en bordsserie med en enkel men samtidigt tydlig karaktär. Den skulle vara lätt att utveckla i olika typologier och varje del skulle enkelt få olika uttryck med hjälp av färg och materialval. Viktigast av allt var hur bordet fungerar i rummet, tillsammans med övrig möblering och arkitektur i olika stilar. Resultatet blev Tati, en smäcker solid stålkonstruktion på medar med en tydlig radie som återkommande signum oavsett form eller storlek, som också bidrar till satsbordets funktion. Möjligheten att kombinera och variera färg på stativ med material i toppskiva gjorde Tati till en möbel som lätt går att anpassa till önskat utseende och sammanhang. Från diskret och enkel till färgstark och expressiv.  

Tack vare de många valmöjligheterna kan man kombinera material och färger efter eget tycke och smak. Soffborden säljs styckvis i två olika storlekar. Underredena kan fås i kulörerna: White, Nougat, Storm Grey, Quartz Grey, Green Khaki eller Char Grey. Toppskivorna kan fås i materialen: Carrara Marble, Jura Limestone, Pietra Grey, Elegant Grey, Glas eller Lackat glas. Borden finns även i fem olika mattpolerade stensorser eller i glas alternativt färgat glas. Dynamiken ligger i materialmötet mellan den strama metallramen och den levande skivan. 

Vid tillfället då duon ritade Tati var de väldigt inspirerade av scenografin i filmerna av och med den franska komikern, filmregissören och skådespelaren Jacques Tati. Även om humorn i filmerna kanske inte står sig, så är de visuellt väldigt imponerande och en estetisk fröjd för ögat. Duon rekommenderar därför alla att se Tatis filmer. De valde iallafall att kalla möbelserien för Tati på grund av det, lite som en hyllning. Det finns även ett visst släktskap med medens kurva och Tatis piprökande silhuett. 

Tati har flitigt ritats in i både privata och offentliga projekt som hotell och restauranger, troligtvis på grund av möbelns mångsidighet. Den syns bland annat i konstnären Charlotte Gyllenhammars sommarhus på Ibiza. Hon har valt att kombinera ett lågt kvadratisk soffbord med ett lite högre runt bord likt en geometrisk komposition som för tankarna till Bauhaus. Strikt genomfört med svart stativ och svart sten.

Visste du att? 
– Tati tillverkas för hand i Sverige av italienskt högdensitets-stål och med skivor av natursten eller glas.
Den mest sålda är kulörenär vit och Char Grey på underreden. At toppskivorna ligger Cararra och glass topp.
Det utdragbara soffbordet är tänkt att kunna användas på flera sätt, ihopskjutet har man det undre som en hylla för böcker, fjärrkontroller mm, medan man med utdraget kan variera storleken efter rummet, behovet eller antalet gäster.
Sköna Hem utsåg serien Tati till årets möbel 2012.
– Tati vann också Wallpaper Design Awards år 2012.
– Matbordet utsågs till Årets köksprodukt I Elle design awards 2013.
– Regeringskansliet har Tatiprodukter i sin VIP entre och Flea från Red Hot Chili peppers köpte ett Tati-skrivbord till sin dotter.

ASPLUND collection säljs genom ASPLUNDs egna butik i Stockholm samt i utvalda kvalitetsmöbelåterförsäljare i Sverige och världen över.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.