Annons

Läsarfråga: Stilhistoria?

Hej!
Jag gillade verkligen den historiska tillbakablicken och sammanfattningen av tidstypiska husmodeller och inredningsstilar i din Handbok i inredning och vill gärna lära mig mer. Har du några bra böcker eller annat att tipsa om?

/ Hannah

Svar:

Det finns många bra titlar att tipsa om. Här är några av mina favoriter. Sitter ni som läser detta på fler guldkorn? Dela gärna tips i kommentarsfältet!


Tidstypiska kök och bad
Hur såg köken ut på 70-talet? Vilka badrumsdetaljer hade man på 20-talet? I den här boken kan du djupdyka i ditt hus ”årtionde” och få inspiration från olika köksuppställningar och inredningar.

Så byggdes villan
Den här boken tar med dig på en resa i hur tidstypiska villor byggdes 1890-2000. Författarna och arkitekterna.Laila och Cecilia som skrivit denna bok hjälpte mig faktagranska tidslinjen i Handbok i inredning.

Alla tiders stil
Vad är egentligen tidlös inredning? Detta modeord som blivit en trend i sig självt. I den här boken flätar Eva Atle Bjarmestam samman mode och inredning och andra symboliska föremål vi omgett oss med under olika stilepoker i en tankeväckande beskrivning om hur olika stilar egentligen kan beskrivas som olika koder och vad föremålen och miljöerna vill berätta. Boken är rikt illustrerad med över 575 foton. Eva Atle Bjarnestam är expert på inredningsstilar, var otroligt hjälpsam i mitt skrivande och har tidigare gett ut böckerna De formade 1900-talet och IKEA design och identitet som också är intressanta.
Pris 419 kr

Byggnadsarkitekturens historia. I den här boken får arkitekturen berätta historien om Sverige. Byggherrar och arkitekter, stilhistoria och byggnadsteknik, social utveckling och ekonomiska konjunkturer. Från den begynnande industrialiseringen fram till dagens nyliberala postindustriella samhälle.

Byggnadsvård i praktiken är en serie på totalt fyra böcker av författaren Göran Gudmundsson, som publicerats i samarbete med Centrum för byggnadsvård i Gysinge. De innehåller ovärderlig kunskap för den som vill lära sig mer om gamla trähus.

Kommentarer

 • Cecilia skriver:

  Gillar man funkis och 50-tal så är boken ”kök” av Hemmens Forskningsinstitut från 1952 ett måste i bokhyllan. Hittas för en billig peng på loppis.

 • Elin skriver:

  ”Så byggdes husen 1880-2020” en klassiker som även användes som kurslitteratur när jag pluggade på ingenjörsprogram på universitetet (men då i en tidigare utgåva som slutade tidigare än 2020)

 • e skriver:

  Tusentack för dina tips, jobbar som gymnasielärare och undervisar i bla Design och Arkitektur och beställde snabbt flera av böckern!
  Jag har ett bra tips på ”Så byggdes staden” som också är toppenbra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.