Annons

Odla blomsterlökar med Bulbs

Inlägget är reklam för Bulbs


Det kanske känns tidigt att tänka på sommaren redan nu, men om du vill kunna njuta av egenodlade grönsaker och snittblommor är det dags att börja. Om inte annat för att ha något positivt att se fram emot. Väljer du att odla perenna(fleråriga) växter, har du dessutom säkrat upp buketter för några år framöver och hjälper insekter, fjärilar och bin.

De flesta sommarblommor gör sig bra på snitt och ju mer du snittar desto mer blommar plantan (dock inte liljor). Har man bara en planta i rabatten tar det kanske emot att plocka därifrån, då är ett tips att avsätta hela pallkragar åt sommarblommorna så att du vågar plocka loss och leka florist under sommarmånaderna.

Många odlar dahlior just nu och de finns i mängder av olika färger, former och storlekar. Dahlior är underbara i buketter och håller länge. Men det även finns en mängd andra lökväxter som passar utmärkt på snitt och som blommar under olika perioder – våren, sommaren och hösten. Nedan hittar du tips på några av dem. Tänk också på att vårlökar som krokusar kan hjälpa övervintrande pollinerare att hitta mat när de vaknar tidigt på våren!

Bulbs är ett svenskt företag grundat 2011 som säljer knölar, lökar och barrotade perenner med hög kvalitet. De säljer både till privatpersoner och företag och har storpack till riktigt bra priser. 

Planering och blomningstid (beroende på zon och sort)

Planteras vår:

Pioner, blommar maj – juni (omblom september)

Liljor, blommar beroende på sort juni – augusti (september)

Stjärnflocka, blommar juni – september

Dahlia, blommar juni – september

Gladiolus, blommar augusti – september

Stäppsalvia, blommar juni – september (omblom september)

Astilbe, blommar juli – september

Rosenstav, blommar juli – september

Höstflox, blommar juli – september

Planteras höst:

Lilja, blommar beroende på sort juni – augusti (september)

Tulpan, blommar april – juni

Narcisser, blommar mars-juni

Allium, blommar maj


Barrotade perenner

Perenner är fleråriga växter som vissnar ner på hösten men som sedan återkommer år efter år. Då du beställer dessa så kommer det rötter och inte en växt levererad till dig, de kan planteras utomhus direkt men vid risk för nattfrost bör rötterna täckas med till exempel löv. Det bästa är dock att förplantera i krukor. Tryck inte roten i jorden, utan gräv ett hål och täck sedan försiktigt med jord. Förvara krukorna inomhus i sval miljö eller ta in dem om det är risk för frost. Plantera sedan ut plantan när den växt till sig. De flesta perenner behöver 4 till 6 veckor på sig för att komma igång. Vattna vid plantering, sedan sparsamt. Några exempel på perenner som fungerar bra som snitt är:

Stäppsalvia, stjärnflocka, pion och praktmatron. 

Se mer information och odlingsråd om dem HÄR.


Gladioler
Gladioler levereras som en lök, blommar under hela sensommaren och håller rabatten vid liv när de andra blommorna har tackat för sig. Gladiolerna är känsliga för kyla och lökarna bör därför grävas upp innan frosten kommer, likt dahlior.

Fyll ditt hem med lyxiga buketter med dessa pampiga blommor under hela sensommaren. Alla blommor behöver inte ha slagit ut, utan låt dem slå ut i buketten så håller de längre. Blomman håller i flera veckor, i rabatten i månader. 

För odlingsråd läs HÄR.

Dahlia 

Dahlior kan med fördel förkultiveras i april för utplantering Maj/Juni. Med förkultivering menas att du planterar knölarna i behållare och förvarar dem skyddade inomhus till dess att det är dags att plantera dem på sin slutliga plats i rabatt eller kruka utomhus.

Direktplantering ute ger något senare blomning – kombinera förkultiverade med direktplanterade för längre blomningssäsong.

Dahlian är en fantastiskt fin blomma att ha som snitt och det bästa man kan göra för att få rikligt med blommor är att plocka, plocka, plocka.

Höstlökar (Tulpan, Narcisser och Allium)

På våren blommar tex. narcisser, tulpaner och allium men blomsterlökarna sätts i jord redan på hösten. Narcisser är perenna (fleråriga) medan tulpaner kan vara både annuellers (ettåriga) eller perenna. Narcisser är underbara i vas på våren och ger ifrån sig en frisk doft, välj gärna de högre sorterna ifall du planerar att göra buketter.

Fler odlingsråd av dessa sorter, läs HÄR.

Liljor

Liljor är man van vid att se i butikerna som snittblomma och de går faktiskt väldigt bra att odla hemma för att kunna avnjuta ofta och mycket i egenodlade buketter. Dessutom finns fler varianter än du kanske spontant tänker på, som exempelvis doftlilja och afrikansk lilja.

Lökarna bör sättas redan på hösten, förutom i södra Sverige där de kan planteras på våren, eftersom det finns risk att de inte hinner blomma. 

För att använda liljor som snittblommor skärs stjälken av med ett snabbt snitt nära marken. Ta gärna stjälken innan den blomman börjat slå ut, då står sig buketten länge inomhus.

För fler odlingsråd, läs HÄR

Lycka till!

Inlägget var reklam i samarbete med Bulbs

Kategorier:

Kommentarer

  • Charlotta skriver:

    Trevligt inlägg, fick en kurs i det som jag funderat på då jag sår mina frön. Tack!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.