Annons

Tips på korta, kunskapshöjande poddavsnitt

Jag lyssnar mycket på poddar när jag promenerar men också för att underhålla mig själv när jag gör tråkiga saker som inte kräver min tankekraft (typ vika tvätt eller röja undan vardagsbestyren). Därmed inte sagt att själva poddavsnittet i sig behöver vara 100% tidsfördriv eller sakna mentalt motstånd. På senare tid har jag glidit ifrån de klassiska pratpoddarna och börjat lyssna mig igenom Sveriges Radios arkiv. Kan verkligen rekommendera Li Pamps serie om Designklassiker från 2015. Avsnitten är dessutom så korta att man inte behöver bryta mitt i ett långt resonemang. Max 10 minuter stycket. Här är några exempel;


Foto: Länna Möbler

Thonet
Möbelformgivaren Michael Thonet har designat många stolar, däribland Thonet No 14 som av vissa kallats stolarnas stol. Lyssna här:
Thonet – Skaparen av ”stolarnas stol”


Foto: Nordiska Galleriet

Gino Sarfatti
Den italienske belysningsdesignern Gino Sarfatti var ingenjör i grunden och designade över 400 olika armaturer under sin karriär. Han kanske hans mest kända ljusskulptur formgavs redan 1958 och betraktas som hans signaturmodell. Lyssna här:
Gino Sarfatti – Banbrytande belysningFoto: VNTG

Axel Einar Hjort
Hjort gjorde en rejäl klassresa och blev socitetens möbeldesigner under 1920- och 1930-talen. Hans möbelstil hörde till det som utomlands kallas för ”Swedish grace” men senare i hans karriär blev hans stil allt mer funkis. Lyssna här:
Axel Einar Hjort – Från Grace till Funkis


Foto: House of Finn Juhl

Finn Juhl
Den danska arkitekten, inredaren och industridesignern Finn Juhl blev mest känd för sin möbeldesign. Han introducerade också Danish Modern för USA på 1940-talet. Idag, över 100 år efter han födelse, är hans unika och välgjorda möbler mer eftertraktade än någonsin. Lyssna här:
Finn Juhl

Kategorier:

Kommentarer

  • Ida skriver:

    Instämmer till fullo! SR har ett enormt utbud av bra program! Allvarligt talat är en favorit (särskilt avsnitten med Liv Strömqvist). Värt att lyssna på är också Språket, USA-podden, Koflikt, Kropp & Själ, Jobbiga Föräldrar och Vetenskapsradion Klotet. Serier Prylarnas Pris är också väldigt tänkvärd (men den har du sannolikt redan lyssnat på).

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.