Annons

Local hero: Stelton EM77

Inlägget är reklam för Stelton

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om designklassikern EM77 från Stelton. En termos du garanterat har sett tidigare, och som många Skandinaver har i sina hem. Danska Stelton grundades år 1960 av Niels Stellan Høm och Carton Madelaire och idag är det ett av Danmarks mest framgångsrika och välkända företag genom tiderna. 

Stelton sålde ursprungligen sportiga skor och möbler, men det som gjorde att företaget tog fart var när de började producera  skålar och tallrikar i rostfritt stål (något som var väldigt trendigt under 60-talet). Steltons första succéprodukt var en såsbåt i rostfritt stål som sålde väldigt bra både i Danmark och internationellt. 

Designklassikern EM77 är en av Steltons bästsäljande produkter genom tiderna. Kannan tillverkas i Danmark och den är formgiven år 1977 av Erik Magnussen. Han var utbildad keramiker och väldigt duktig på att skapa funktionella men simpla samt minimalistiska produkter. Från början gjordes termosen i stål, men sedan år 1979 har den även tillverkats i en färgad plastversion. Till dags dato har den producerats i mer än 60 kulörer och passar i alla möjliga typer av hem och personligheter. Den rostfria betraktas av många som originalet.

EM77s design är väldigt unik, inte bara på grund av dess minimalism, utan även på grund av dess smarta design. Kannan finns i olika utföranden beroende på vad kunden föredrar. Till exempel kommer den med ett dropplock som öppnas automatiska när kannan lutas tillbaka vilket gör det väldigt lätt att hälla kannan med bara en hand. Termosen finns också med skruvkork  för utomhusbruk eller för picnic. Många har fortfarande kvar termoskannor som är 25 – 30 år gamla och fortfarande fullt funktionsdugliga. Skulle glasinsatsen gå sönder eller åldras behöver du inte nödvändigtvis köpa en ny utan då kan man köpa reservdelar istället. Termosen är även gjord i ABS-plast som kan återanvändas med 99 procent renhet. 

Visste du att?:

– Namnet Stelton är en sammanslagning av grundarnas förnamn Stellan och Carton.
– EM77 kannan håller en medeltemperatur på 80 grader, det är varmare än den rekommenderade dricktemperaturen efter fem timmar.
– Den ikoniska EM77-kannan finns nu också som vattenkokare.
– Erik Magnussen tog inspiration till EM77 från Steltons ’’Cylinda-line’’ serie som är formgiven av Arne Jacobsen. 
– År 1983 blev Erik Magnussen utnämnd till årets designer av Danska ’’Design Council’’ och han har även tilldelats ID-priset för industriell design ett flertal gånger. 
– Erik Magnussen har även formgivit Steltons omåttligt populära oljelampa ’’Skeppslampa’’. Han var en seglare och blev inspirerad till termoskannan när han var ute på en båt. 
– Peter Holmblad, Steltons tidigare VD, är styvson till Arne Jacobsen. 
– Peter Holmblad gav bort rollen som VD åt företaget till Michael Ring, Steltons nuvarande VD, under en promenad med deras hundar år 2004. 

– Själv köpte jag min rostfria Steltonkanna för 13 år sedan och har nog gett bort lika många som födelsedagspresenter, julklappar, studentpresenter, bröllopspresenter och inflyttningsgåvor.

Kommentarer

 • Hannah skriver:

  Så roligt att lära sig mer om dessa!

 • Wenche skriver:

  Stelton kanna i rostfritt stål köpte min mann i 1985,bytt kolben en gång.Har en i plast,den är inte så bra,håller inte så godt på värmen.

 • Josefine skriver:

  Har två stycken i plast som jag har köpt på andrahandsmarknaden som jag älskar.
  Så tack för att jag fick lära mig mer om dem.

 • Anna skriver:

  Du som kanske har rätt kontakter kanske kan hjälpa till med Tidernas Största Mysterium gällande termoskannor (Stelton inkluderad): Varför i HELA friden rymmer de inte 10 koppar?! Varför ryms det bara 9?
  Hahaha denna fråga har gäckat min släkt i årtionden ????

  • Malin skriver:

   Den som bjuder på fika för många kanske behöver en stärkande slatt kaffe innan? ????

 • Malin skriver:

  Termosen är underbar, dess enda nackdel är brännrisken om något barn välter den för då åker kaffet ut.. Det är lite läskigt.

 • Berndt Seipel skriver:

  Jag har köpt ett antal i olika nyanser ! Gillade formen och stilen! Utomordentligt skapande !
  Jag gjorde en olustig upptäckt , tekniken och materialval har kanske inte varit det bästa, kannan läcker och spiller mörka kaffefläckaröver mina vackra bordsdekoration, till förtret och förarbete över den som drabbas.
  Jag lät byta ut packningen som förmodade inte hålla tätt, denna åtgärd visade sig inte vara enda orsaken ! Med all sannolikhet beror det på ett konstruktionsfel, i botten finns en brygga med ett centrerat håli mitten, den stödjer glasbehållaren och fixerar det hela med sitt stöd! Gissar att den skall vara plan och inte konisk ! Säkerligen är problemet detta! Genom att glaset blir varmt av kaffet så förändras formen och av kompression uppstår en formförändring som ger läckaget !
  Ser inte denna svaga länk som någon reservdelar tyvärr !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.