Annons

Inredningskunskap: Barn och bländning

En generell belysningsprincip som inredare arbetar med är att skärmen på den lampa man väljer ska vara utformad så att man inte kan se rakt in i ljuskällan vid normala blickriktningar – utifrån den plats man har tänkt att placera den. Men bedömningen görs oftast utifrån de vuxnas perspektiv.

Barns ögon är ju också ljuskänsliga men de sitter, går och står på en helt annan höjd än oss så det är lätt att missa armaturer som kan ge synstörande bländningar för familjens mindre medlemmar. Har du inventerat hemmet utifrån dina barns blickriktningar någon gång? På de platser där de ofta befinner sig i exempelvis kök, vardagsrum och allmänna ytor? Finns det några lampor som skulle behöva riktas om, byta plats eller bytas ut – för att inte skapa obehag för deras ögon?

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Jag själv blir ofta bländad och får huvudvärk av lampor. Vi har blandannat en lampa som består av tre spottar på en rund platta och hur vi än riktar om dem så blir jag bländad av den när jag sitter i soffan/fåtölj etc. Har du några bra tips på taklampor med skärmar som gör att de inte bländar lika lätt?

  MVH Sofia

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.