Annons

DIY: Pepparkakshandskar

Trött på de vanliga pepparkaksformarna? Klipp ut en handske i papper och skär ut degen efter konturerna. De färdiga kakorna är inte bara fina att bjuda på utan också att limma ihop två och två (med limpistol) så de blir dubbelsidiga och hänga med ett rött sidenband i fönstret.


När jag gjorde de här små pepparkaksdekorationerna ifjol var det många som undrade hur jag fick till den fasta kristyren. Knepet är att inte använda vanligt florsocker utan Royal Icing som bakproffsen kör med. Det blir mycket stadigare och finare mönster av den bakmixen. Det gör också stor skillnad vilken sprits man använder. Jag har denna hemma. Ju mindre hål desto lättare att skapa skarpa prickar och mönster. Obs! Inget samarbete, bara tips från en nybörjarbagare till andra.


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer

 • Minimalisterna skriver:

  Är det inte bättre att ”limma” dem med smält socker istället för limpistol, så att de också går att äta? ????

  • Frida skriver:

   Hej! Är inte säker på att sidenbandet fäster då, men kan man lösa upphängningen med ett litet hål eller dylikt så absolut. Problemet när man gör hål i pepparkaksdegen är att den sväller igen vid jäsning så bäst är att göra hålen precis när man tagit ut de gräddade kakorna ur ugnen. Tips!

 • Annie skriver:

  Vilken kul idé!! Dt ska jag absolut anamma.
  Men jag undrar om ”handskar” är en dialektal variant? ”Vantar” kallas det där jag kommer ifrån, då ”handskar” där har fem fingar.

  • Kristina skriver:

   Samma här, min första tanke var att det där ju är vantar???? Tänkte inte ens på att det bara var dialekt.

  • Frida skriver:

   Jaha, i norr är det tvärtom. Fingervantar och tumhandskar. Intressant! 🙂

   • Lisa skriver:

    Inte i Örnsköldsvik. Där kallas dessa vantar. Men stickade med fingrar heter fingervantar. Och tyg eller läder med fingrar är handskar. 🙂

    • Sophia skriver:

     Ja, har det kanske mer med material att göra än vilken landsände man kommer ifrån? Jag kommer långt norrifrån och skulle också säga att det här är vantar. På samma sätt som att Lovikkavantar är vantar och inte Lovikkahandskar. Skinnhandskar däremot, jepp, det kan nog vara med eller utan fingrar i min värld… 😀

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.