Annons

Äggoljetemperaskola med Norrgavel

Inlägget är reklam för Norrgavel

Ända sedan 1993, när Norrgavel visade upp sina första möbler under bomässan Bo93 i Karlskrona, har de förknippats starkt med den väldoftande färgen äggoljetempera. Idag ska vi få lära oss mer om den, i samarbete med Norrgavel.


Äggoljetempera är en kretsloppsanpassad målarfärg med unika egenskaper, som med tiden blivit en del av företagets signum. Att måla med äggoljetempera är en tidskrävande process eftersom den tar längre tid på sig att torka/härda jämfört med konventionell färg, samt att det kräver mer handarbete. Fördelen med äggoljetempera är dock att inga miljöfarliga ämnen ingår i processen och den är helt naturlig. Färgen är också vattenlöslig vilket gör att penslar och eventuella färgstänk är lätta att tvätta bort innan färgen har torkat. Dessutom luktar äggoljetempera väldigt gott, en svag doft av linolja. 

Historiskt sett har äggoljetempera främst använts inom konsten och på ytor som krävde extra slitstyrka – såsom kyrkbänkar och trappräcken. På möbler ger äggoljetempera en tunn och fin struktur, så det lönar sig att vara noggrann med underarbetet för att få ett så bra slutresultat som möjligt. Det är även viktigt att färgen är lagom tjock, det ska alltid gå lätt att pensla eller rolla med äggoljetempera. Är färgen för tjock kan den exemelvis ’’sätta’’ sig fort och blir då svårmålad. Pigmenten i färgen uppför sig också på olika sätt beroende på hur tjock färgen är. Generellt gäller regeln att ljusa pigment ger tjockare konsistens medan kulörta pigment ger tunnare konsistens. 

Äggoljetemperan görs på linolja, konserveringsmedel (godkända för livsmedel), sickativ (torkmedel), vatten-, jord-, och mineralpigment och ekologiska ägg (de äggen som används i Norrgavels färg är överskottsägg från olika matvarubutiker). Ytan man får efter att man målat med äggoljetempera är helt matt och reflekterar ljuset på ett sätt som kan upplevas olika beroende på ljuset. Det är därför många brukar säga att äggoljetempera en ’’levande färg’’. Ytan patineras också med tiden får en äggskalsliknande glans. 

Anledningen till att det tar längre tid för äggoljetempera att torka är att processen sker i två steg. Först avdunstar vattnet och sedan oxiderar linoljan. Färgen är därför inledningsvis mer känslig för stötar men med tiden blir den så gott som outslitlig. Det är därför fördelaktigt att måla på en väl ventilerad plats. Det tar mellan 2-7 dagar för färgen att bli yttorr, först efter 3-4 veckor är den helt genomhärdad och väldigt slitstark.

När ytan är genomhärdad kan man rengöra den vid behov – använd endast neutrala rengöringsmedel såsom linoljesåpa, milt diskmedel eller ren olivtvål som alla tre går att köpa i Norrgavels butiker.

En liter färg räcker till ungefär tio kvadratmeter per strykning, det beror på färgens konsistens och underlaget. I en oöppnad förpackning kan färgen lagras i rumstemperatur i ungefär två månader. För att den ska hålla så länge som möjligt ska den helst förvaras svalt men frostfritt, ett kylskåp är därför det bästa alternativet. 

Äggoljetempera är en färg som starkt förknippas med Norrgavel och det är ingen slump att det har blivit så. Norrgavels grundare, Nirvan Richter, förklarar:


– Temperan är den mest naturligt rena färg vi kunnat hitta. Den är vacker och så skön att leva med, den lägger sig som ett tunt matt flor över träytan och byter skepnad med ljusets dagrar – den åldras med värdighet.


Tips att tänka på innan du sätter igång!

  • Pensel eller roller? Val av målarverktyg gör skillnad för slutresultatet – slätare och jämnare finish med roller och mer levande struktur (gräng) antingen med pensel eller roller av lammull.
  • Normalt krävs 2–3 strykningar för att få en täckande målning. Påföljande strykning kan ske efter cirka 12 timmar. 
  • Vid målning av större ytor gäller det att arbeta snabbt för att få en så jämn yta som möjligt. Om du målar med roller rekommenderas att du rollar korsvis med diagonala drag för att undvika ett svagt randigt intryck. Börja med att måla i hörn och runt dörrposter med pensel / roller.
  • Om ”äggskalsglans” önskas, t ex på möbler, kan ytan borstas med en panelborste, badborste eller trollull. Borstningen kan ske efter ca 2–3 veckors torktid. Prova först på en undanskymd yta, för att säkerställa att färgen är tillräckligt härdad.
  • Vaxning av ytan kan göras med t ex bivax eller linoljevax. Vaxet höjer glansen och ”stänger” i viss mån färgen som blir tåligare mot nedsmutsning.
  • Framförallt ljusa kulörer har en tendens att gulna ifall de är placerade på skuggiga platser. Om du vill att den gula nyansen ska avta kan man ställa möbeln i solljus i några dagar.
  • Äggoljetempera förvaras bäst i kylen. 
  • Här kan du se en film bakom kulisserna när Norrgavel målar möbler med äggoljetempera”

Läs mer om hur man stänkmålar med äggoljetempera här: Att måla med äggoljetempera | Norrgavel – Norrgavel

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.