Annons

Local hero: Pli Blanc

Inlägget är en annons för Rörstrand

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om Rörstrands storsatsning Pli Blanc, skapad av designerduon Färg & Blanche med ambitionen att bli starten på en långlivad kollektion och relation. En blivande klassiker för en ny generation som vet att kvalitet är synonymt med stil. 
Porslinsserien är inpirerad av modevärldens mjuka, stilfulla textiler och det tidlösa skrädderiets subtila elegans. I mötet med det hårda porslinet har tygernas sömmar förvandlats till vackert formade veck i reliefer som följer och förhöjer formen på servisens alla delar. Inför projektet med Pli Blanc sökte Färg & Blanche även efter inspiration i Rörstrands arkiv och historia. De hittade exempelvis vackra detaljer på gamla tallriksdekorationer som såg ut som draperade textilier. Att kunna omtolka historisk design och ta den med sig in i framtiden är en stor del i Rörstrands design DNA. Pli Blanc ger ett modernt alternativ till deras klassiska serier.

Precis som ett välskräddat plagg kan framhäva formerna på en kropp framhäver också linjerna varje del i servisen och hjälper till att bära upp och förhöja maten du serverar på den.  Formen är modern, sofistikerad och tidlös. Pli Blanc innehåller alla delar som behövs för att duka bordet till både vardag och fest. 

Färg & Blanche är en Stockholmsbaserad designduo som grundades 2010 av den svenska designern Fredrik Färg och den franskfödde designern Emma Marga Blanche. De är kända för sitt experimentella sätt att arbeta med olika material och former och har sin bas i ett undersökande arbete. Arbetsprocessen är en konstant pågående förstudie av materialutveckling och forskning som sakta leder fram till produktutvecklingar och konstprojekt. De ville gärna ha en fransk koppling till namnet med tanke på att Emma växte upp i Frankrike och är halvfransk. Samtidigt tittade de på hur Rörstrands namn på produkter sett ut och tidigare och hittade ett flertal med franska ord som till exempel MON AMIE så det kändes självklart att gå denna väg.Färg & Blanche önskade också att namnet skulle avspegla deras kreativa process med serien Pli Blanc betyder ”vitt veck” på franska. Sedan är det också en liten blink till Emmas efternamn Blanche men det är bara en rolig detalj.


Visste du att?  
– I skissprocessen arbetade formgivarna först med textila modeller och former för att studera vad de kunde åstadkomma för effekter i porslinet.

– Servisen tog över 2,5 år att utveckla. 
– Porslin är inte det enda material formgivarna utforskat mötet mellan mode och sömnad, i hårda material. I projekt “Wood Tailoring” har de även sytt (!) möbler i trä med en industriell symaskin vilket bland annat resulterat i produkten Couture Armchair för BD Barcelona och möbelserien Julius åt Gärsnäs.
Pli Blanc bestod av nio delar vi lanseringen och våren 2022 kommer serien att utökas med fler delar.
– Karaffen kan både användas som vas och karaff. 
Pil Blanc tål diskmaskin, mikro och ugn.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.