Annons

Inredningsnyheter v.41/2021

Söndag igen och dags för en genomgång av veckans nyheter och snackisar från den Skandinaviska inredningsbranschen.


Veckans samtalsämne har jag redan touchat vid. Marie-Louise Sjögren lanserade en egen kollektion möbler och inredningsdetaljer i veckan. Läs mer här. Diskussionerna har dock handlat mindre om designen och mer om prislapparna kontra materialvalen. 45 000 kr för ett skrivbord i MDF och 28 000 kr/paret för sängbordet i bild (också MDF) för att nämna exempel. Jag har ingen insyn i produktionskostnaderna för att kunna bedöma om det är rimligt eller ej, men en ambitiös prisbild får man väl ändå säga att det är?


Cover Story är ett nytt Finskt färgföretag som tillverkar plastfria målarfärger i samarbete mellan ledande finska designers. Läs mer här.


På tal om Finland så expanderar konceptet Mjuk Home till Stockholm från Helsingfors. En ny satsning på second-hand-försäljning som ska göra det enklare att sälja sina inrednings- och designprodukter via nätet. De sköter allt från upphämtning till försäljning, och när affären är klart får du betalt. På bild Flos Splügen Bräu taklampa.

Eldstickan lanserar en brandfilt som man kan ha liggandes på soffbordet, i en låda som ser ut som en Coffee Table Book, under parollen ”varje sekund räknas”… Hur nära har du till din brandfilt idag?


Kasthall lanserar mattan Rapsåker, i designsamarbete med Ilse Crawford. Mattan kommer bara att göras i fem exemplar. Kasthall har även öppnat en flaggskeppsbutik på Baltzarsgatan 28 i Malmö i veckan.


Det danska designföretaget Skagerak (som tillverkar mycket möbler i trä) har startat ett projekt där de ska plantera 90 000 träd i området Dronninglund, Danmark för att ge tillbaka till omgivningen förklarar ägaren Jesper Panduro.


Artek firar 10-.årsjubileumet av sin Artek 2nd Cycle plattform för pre-loved Finnish design (som köper och säljer möbler och belysning) med en samling de kallar 10 år, 10 historier och 10 produkter. Finns tillgängliga t o m 6 november.

Till sist har 171 personliga objekt från bortgångna dramatikern Lars Norén auktionerats ut på Bukowskis idag. Klubban är slagen men om du är nyfiken på katalogen ligger den kvar här.

Trevlig söndag!

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Rimlig produktionskostnad eller ej, om jag ska lägga ut 45 000 kronor för ett skrivbord ska det kunna hålla i generationer. Och MDF är känsligt vid flytt.

  • C skriver:

   Jag har harvat runt på de flesta bygghandlarna då vi byggde garderober i två rum samt platsbyggd skolförvaring och skåp i hallen.
   Mdf är inte ens i de tjockaste dimensionerna våldsamt dyrt. Tror våra material kostnader blev i storlek med priset för ett av sängborden. Visst det var innan prishöjningarna som skett nu i samband med Corona.
   Sen är inte mdf väldigt svårt att bygga med heller. Till och med en hobbysnickare som jag klarade att fasa kanter mm.

   Så för en så pass enkel montering och relativt billigt material som det är så skulle jag säga att marginalerna är rätt stora på framförallt sängborden.
   Alla får så klart köpa vad de vill men om jag hade 45 000kr att köpa skrivbord för så finns det mer gedigna saker på tex Malmsten etc.

   • Eva skriver:

    Men hur räknar du din arbetskostnad? Du tror väl inte snickeriet jobbat gratis eller att Marie-Louise heller gör det?

    • C skriver:

     Absolut inte. Men att såga till och montera det där sängbordet går otroligt snabbt. Framförallt för ngn som har det som sitt yrke.
     Hantverkare brukar väl ha en timkostnad på runt 600kr/h kanske. Därav att jag anser att marginalerna är höga.

     • Frida Ramstedt skriver:

      Jag både håller med den här diskussionen och inte. Jag utgår från att materialkostnaden är den lägsta faktorn i prisberäkningen, men jag tror inte ett snickeri i Sverige tar 600 kr modulen. Den ska också sprutlackeras och säkerhetstestas och det finns omkostnader för lager, logistik, butik och hantering som ska räknas in i totalkostnaden.

      Men visst, det är en låda med lucka och gångjärn vilket väl får betraktas som den enklaste typen av dold sängbordsförvaring. Det är inga sinkade fogar, ingen lådkonstruktion som kräver precisionsarbete för att glida lätt och inga detaljer som behöver finsnickras – så för samma pengar kan man själv be en snickare tillverka sängbord i massivt trä, med större verkshöjd och komma billigare undan.

      Min gissning är att dessa sängbord helt enkelt är skapta för dem som inte räknar kronor och ören utan tycker att 28’ är försumbart.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Helt enig med dig i det. Vad jag menar med den kommentaren är snarare att den höga prisbilden kanske inte nödvändigtvis reflekterar en oskäligt stor marginal för MLS utan snarare handlar om ”att det är vad det kostar” att tillverka en så småskalig möbelkollektion i Sverige. Att stora möbelkejdor gör sängbord av limmade spånskivor för några hundralappar är ju en konsekvens av deras stora volymer och att de har förlagt sin produktion till låglöneländer i andra världsdelar som har lägre omkostnader, sämre arbetsvillkor och andra utsläppsregler etc än oss. Men det förändrar inte att ett hack i en MDF är ett hack i en MDF…

 • Johanna skriver:

  Älskade brandfilten!! Så bra idé och fin present ????

 • Monnah skriver:

  Vi fick en Solstickan vit brandsläckare som inflyttningspresent för några år sedan. Det är fantastiskt när design kombineras med praktisk användarvänlighet.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Visst är brandfiltar bra! Inte minst att ha nära där små bränder kan uppstå och då vill man kanske inte ha dem illröda/signalröda. I ett hem får man hoppas att den som tänder ljusen vet var brandfilten är oavsett färg 🙂

 • RJA skriver:

  Jag är 100% för återvinning men att kallade begagnade saker för ”pre loved” känns bara tramsigt… Välmenande men falskt och manipulativt. Sakerna som återvinns kanske var hatade av förra ägaren? Eller så var hen neutral till dem? Tycker man kan stå för återvinning utan att urholka språk och sanning.

 • E skriver:

  Nämen skitdyra, delvis oergonomiska (se Trendensers tidigare inlägg) möbler i tvivelaktiga material är väl precis vad mänskligheten behöver. ;D

 • Sofia skriver:

  I samma prisklass hade jag hellre köpt Beata Heumans sängbord i massivt trä, mässing och läder….

 • Svea skriver:

  Det är intressant att Johanna Bradford helt okritiskt bara hyllar MLS MDF-möbler. Ingen tanke på hållbarhet över huvud taget! Hon som så ofta pratar om hur viktigt det är med gedigna material och möbler som håller länge och aldrig går ur tiden. Detta är såklart inte unikt för Johanna utan överlag blir jag illa berörd av hur influensers aldrig vågar kritisera varandra utan bara hyllar och stryker medhårs. Det är därför jag älskar din blogg Frida! För att du på ett sansat, moget och klokt sätt vågar lyfta frågor som denna utan att för den delen smutskasta någon. Att göra möbler för rika människor (jo för det måste ju vara målgruppen här) i slit och släng material som garanterat inte håller länge och med största sannolikhet slängs ut när de blivit slitna för att man har råd att köpa nytt är otroligt dåligt ur miljösynpunkt, oavsett om de är tillverkade i Sverige eller inte. Hade MLS tänkt ett steg längre och gjort dem i ett mer beständigt material hade jag kunnat förstå hyllningarna för möblerna är jättefina!

 • Anna skriver:

  Ja, snygg brandfilt! Men, en grej med brandfiltar att tänka på är ju att de normalt hängs i sin ”förpackning” för att man snabbt och enkelt ska få ut filten med ett ”ryck”. Inte lika lätt att snabbt få fram dem när man måste plocka fram ur en ask och sen ur den inre förpackningen som de fortsatt tycks ligga i (men som också verkar vara hängbar likt originalen). Kan vara bra att ställa snygghet mot faktisk – och snabb – nytta. Men jag har full förståelse för att man väljer den snygga varianten, för det är ju inte superkul ha en brandfilt på väggen. Vi har löst det genom att ha den hängande på insidan av en garderob som är centralt placerad i lägenheten.

 • Maria skriver:

  Som vanligt ska du ha tack för dina inlägg. Fick mig att tänka på och blir uppriktigt ledsen över vår generella kvalitetsbrist i västvärlden. Det går liksom knappt ens att få tag på även om man vill? Har nu köpt tre väckarklockor till min dotter som alla fått reklameras, var finns det ens saker som håller att få tag på? Det gäller skor, möbler, handdukar etc etc. Och det hjälper inte att ha en tjock plånbok (som du tydligt visar här).

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.