Sista söndagen och dagen i oktober månad! Här kommer en snabb summering av aktuella snackisar och nyheter från den skandinaviska inredningsbranschen för dig som vill ha koll.
Daniella Witte hade ett pressevent i veckan som jag tyvärr missade pga jobb på annan ort. I samarbete med sängföretaget Sérenité har hon tagit fram en kollektion som består av en sänggavel, en sängkappa, ett överkast och en kudde.
Klong har lanserat den unika och lekfulla ljusstaken Cirkus, designad av Eva Schildt. Ljusstaken kommer i tre storlekar och i två olika utföranden som kan vridas för olika effekter och uttryck.
Tärnsjö Garveri har lanserat en kollektion med tio vardagsföremål i naturgarvat skinn där varje del tillverkas för hand. Kollektionen kallas Table top och finns till försäljning hos Malmstenbutiken samt hos Tärnsjö.
L:A Bruket har släppt ett nytt doftljus modell XL. Tillverkat av organiskt vax, med behållare i keramik som finns i lite olika färger. L:a Bruket’s Hand-Made Giant Candles säljs i begränsad upplaga via deras egna butiker och webbshop. Läs mer här.
Danska ByLassen har lanserat ännu en ny variant på deras klassiska ljusstake. Kubus Micro, en miniatyrvariant på Kubus One. Jag vet inte… men börjar de inte mjölka konceptet väl mycket nu? Next up, Kubus Promille?
Notiser
– Pant på möbler? Kolla in Ineke Hans nya stolkoncept.
– Läs Dezeens rapport från COP26 i Glasgow.
– Facebook byter namn till Meta och satsar 1,3 miljarder på att utbilda och träna ”nästa generations influencers” inom Augmented Reality.
– IKEA’s personal i Sverige får dela på 1,1 miljarder i bonus i år!
– Formgivaren Lena Bergström visar klassiker och nya verk från sin långa och framgångsrika karriär på Kosta Art Gallery i Kosta.
Inredningsarkitekterna och produktformgivarna på Note Design Studio har formgivit en ny steamer som fått namnet Cirrus No. 3 för Steamery Stockholm.
Till sist har svenska Iris Hantverk blivit utsatta för plagiat och upptäckt att det florerar liknande produkter hos utländska e-handlare. Var vaksam om du köper ett borstset som liknar Lovisa Wattmans, så att det verkligen är originalet som tillverkas och säljs till förmån för synskadade, inte för skamlösa företagare i fjärran länder…
Efter ett något förvirrat firande i år, där små gulliga monster har ringt på vår ytterdörr tre dagar i rad, hoppas jag nu att det sista lagret i vår bus–eller-godis-skål går åt ikväll. Bjuder på en bild på en pimpad pumpa som vi fixade i sista minuten på Spinneriet i fredags. Gör den klassiska ansiktslyktan lite roligare genom att låta en stor pumpa äta en liten. Happy Halloween!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Reklam för Byarums bruk
Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Idag ska vi få lära oss mer om de ikoniska växtkärlen av Signe Persson Melin som produceras av småländska Byarums bruk. Signe Persson-Melin är en av vår tids mest erkända kvinnliga formgivare, keramiker och konsthantverkare. Hon är född i Tomelilla och har varit verksam keramiker sedan tidig ålder. Signe har arbetat som formgivare åt många framgångsrika företag, men har även haft en egen verkstad där hon tillverkat unika föremål som idag finns representerade på bland annat National Museum i Stockholm, Museum of Modern Art i New York, Victoria & Albert Museum i London och Museum of Modern Ceramic Art i Japan m.fl.
Signe har stor erfarenhet av att tillverka krukor i olika former och material. Ett stort problem som dock ofta förekommer vid användning av till exempel lergods eller stengods är att krukorna ofta spricker i botten under den kalla vintern. Därför valde Signe tillsammans med Byarums Bruk att istället använda sig av sandgjuten aluminium som bättre klarar av våra svenska vintrar. Byarumsbruk har gjutit med aluminium sedan 40-talet eftersom det som sagt klarar av vårt klimat på ett bättre sätt än många andra material. Byarums Bruk har även en tradition av att tänka både nytt och långsiktigt, något som jag tycker är viktigt att belysa. Företagets målsättning är att när en produkt har levt färdigt ska den smältas ner och återuppstå i en ny form så att den kan återanvändas igen av nya generationer.
Samarbetet mellan Byarums Bruk och Signe Persson-Melin består av flera olika typer av krukor och växtkärl. Signe har även formgivit fatet Sigill, fågelbad Kvadrat och ljusstaken Salut.
Växtkärlet ’’Gråsippa’’ har fått sitt namn från den fina och mjuka blomformen som kärlet har. Kragen runt kärlen har dock inte bara en estetisk funktion utan de gör även att kärlen i de mindre storlekarna blir lättare att flytta.
Krukorna vid namn ’’Stor Relief och Liten Relief’’ ingår också i samarbetet och de är kvadratiska krukor med ett vackert mönster av halvcirklar runt om.
Växtkärlet ’’Palissad’’ har likt ’’Gråsippa’’ en fin och mjuk blomform som fungerar lika bra för inomhus- samt utomhusbruk.
Under 1800-talet utvecklades Sverige till en ledande gjuterination. Men där många andra valde järn vågade bröderna Bokinge satsa på något nytt – aluminium. Detta ansågs som innovativt och lite galet 1947 när Byarums Bruk grundades, men något som med tiden skulle visa sig vara ett strategiskt lyckat val. Det aluminium som används i Byarums Bruk’s produktion är förstklassig återvunnen aluminium. Att återvinna aluminium från bland annat pantburkar och bildelar är positivt för miljön och bidrar till det cirkulära samhället. Materialet har också låg vikt, hög styrka, är formbart och lätt att sammanfoga vilket gör det lämpligt till möbler och inredning.
Byarums Bruk använder tvådelade gjutmodeller som ligger grund för formen. Det andra är en formflaska, även den tvådelad, som ramar in och håller samman formen. Gjutmodellen för en urna läggs sedan i formflaskan. Därefter fyller formaren på med formsand och packar den ordentligt runt modellen. Antingen för hand med traditionella verktyg eller under högt tryck med en formmaskin. När de två formflaskorna förenats bildas hålrummet som senare fylls på med smält aluminium.
Den färdigbakade formen frigörs sedan försiktigt från modellen och med en lansett formar gjutaren ett ingjut i sanden – det hål där den flytande metallen fylls på. Lansetten används också för att finjustera formen in i det sista. Med varsam hand fyller gjutaren formen med den smälta metallen och när gjutgodset har stelnat och temperaturen har sjunkit ett par hundra grader slås formen upp. Ett spännande ögonblick eftersom det är först nu som man kan skönja resultatet av de tidigare momenten.Sanden skakas sedan ur för att gå tillbaka in i gjuteriets kretslopp. Gjutskägget slipas bort och om det är flera delar som ska bilda en produkt så tar svetsaren över. Även det är en del av arbetet som ställer höga krav på hantverksskicklighet och är minst lika betydelsefull för den färdiga produkten.
Visste du att?
Idag har jag jobbat här. Hos Josefin, som är medlem i Trendensers Facebookgrupp. Vi hyrde hennes hus på uppdrag av en stor internationell kund, för att fota bildmaterial till deras sociala mediekanaler. Oktober brukar ju vara en helt hopplös månad, i alla fall i dagsljusmått mätt. Men solen var på vår sida idag och trängde sig igenom de regntunga moln som låg som ett lock över himlen när jag vaknade. Jag är väldigt tacksam för det och för känslan av att arbetslivet så sakteliga börjar återgå till det normala. Äntligen!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Söndag igen och dags att summera veckan som gått. Här kommer ett svep med de senaste snackisarna och nyheterna från den skandinaviska inredningsbranschen.
Skultuna har inlett samarbete med Louise Liljencrantz och hennes nya varumärke Veermakers. Louise har designat den nya Bluebellserien, med inspiration från sommarängar (namnet kommer från Blåklockan som växer i olika höjder).
Svenska Bricmate har lanserat två nya serier i slittålig granitkeramik: Runö Grey och Azul Olive. Produkterna har hämtat inspiration från klassiska kalkstenar, en från Östersjökusten och en från den portugisiska kalkstenen Azul Valverde och är naturtrogna med fossilliknande mönsterdetaljer
Gustavsbergs benporslin gör en efterlängtad återkomst till Norrgavels sortiment. Gustavsbergs benporslin fanns tidigt, redan på 90-talet, med som en självklarhet i Norrgavels sortiment och gör nu entré igen efter en tids frånvaro. Porslinet är mycket slagtåligt och tål både mikrovågsugn och diskmaskin. Finns klassiskt helvit eller med en tunn, handmålad grå rand, som görs specifikt för Norrgavel.
Broberg Ridderstråle har designat en ny lampa för Jönköpingsbaserade belysningsföretaget Pholc som jag helt missat att rapportera i höst. Så fin!
Konsten att tämja trä. En ny bok från Gemla om svensk möbelindustri med förord av Svante Öqvist.
Under hösten 2021 utökar Wesomnia sitt sortiment med exklusiva vetevärmare, tillverkade i finaste linne och fyllda med kravodlat vete från Dalarna.
Till sist. Anja Pärsson och Filippa har lanserat en egen Youtube-serie som ska handla om när de bygger ett hållbart hus, vid kusten utanför Umeå. Såhär ser renderingen av det planerade huset ut. Ser verkligen fram emot att följa detta!
Vem älskar inte en vacker sekelskifteskakelugn eller en murad eldstad från 60-talet? Ur ett estetiskt perspektiv. Men känner du till hur miljö- och hälsofarliga de kan vara att elda i? En kamin går sällan sönder dvs. den håller nästan i evigheter om den sköts på rätt sätt. Däremot har det skett en rejäl teknisk utveckling de senaste åren inom de allt viktigare aspekterna; förbränning och utsläpp. En ny modell ger hela 80 % mindre partikelutsläpp än en äldre.
Utsläpp utomhus
Det är inte bara gamla kakelugnar som har höga utsläpp, utan eldstäder från hela 1900-talet. För ett par år sedan kom Energimyndigheten med en rapport som visade att eldstäder som är äldre än 10-15 år bör bytas ut (eller renoveras) till den moderna förbränningstekniken som minskar utsläppen och inte bidrar till samma nedsmutsning och ökad växthuseffekt som de äldre gör.
Utsläpp inomhus
Att elda med ved påverkar inte bara utomhusluften, den påverkar även kvalitén på luften vi andas inuti bostaden (läs mer i Naturvårdsverkets rapporter 4270 och 4687). Rök från småskalig eldning kan innehålla en rad ämnen som har negativa hälsoeffekter. Faktum är att vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige.
Glasluckor och härdning
Att stänga till elden bakom glas är ett sätt att minska luftföroreningarna inne i bostaden. Det är anledningen till att många moderna eldstäder har den lösningen. För några år sedan varnades det för exploderande glasluckor på braskaminer, men det gällde en typ av härdat glas som återfinns i kaminer som är tillverkade fram till mitten av 1980-talet.
Nya lagar och regler
I Sverige är det Plan- och bygglagen som reglerar hur vi bygger bostäder. Den 1 oktober 2019 ändrade Boverkets byggregler (BBR) kraven för utsläppsnivåer och verkningsgrad på eldstäder vid uppförande av nya byggnader. Du som redan har en kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna, men det är ändå bra att känna till dem. Jag tycker absolut inte att man ska riva gamla kakelugnar, men kanske överväga hur ofta man eldar i dem. Syftet med regeländringen är ju att minska utsläppen från vedeldning – både för miljöns och din egen skull.
Du behöver heller inte frångå husets tidstypiska arkitektoniska drag om du bestämmer dig för en renovering. Tvärtom. För att få bygglov vid större ändringar ska den nya kaminens utseende vara anpassat till byggnadens karaktär. Det finns ett stort utbud av nya kakelugnar med äldre utseende som har modern förbränningsteknik godkänd och granskad av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP SITAC. Därtill finns också smarta insatser man kan använda i andra tidstypiska eldstäder för att renovera dem och få ut bättre förbränning. Det är byggnadsnämnden som handlägger lov- och anmälningsärenden, utövar tillsyn och svarar på frågor om enskilda fall. Kontakta din kommun om du vill veta vad som gäller för din bostad.
Tidsbegränsad trivseleldning
Det är också bra att veta att det finns lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö, som kan skilja sig åt mellan olika kommuner. I vissa områden får öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande endast användas för trivseleldning under perioden 1 oktober till den 30 april – vid högst två tillfällen per vecka, samt under högst fyra timmar per tillfälle. Man ska vara särskilt försiktig om det inom 100 meter finns: daghem, förskolor, skolor, sjukhus eller rekreationsområde.
Den som eldar med ved har själv ansvar för att minska utsläppet av luftföroreningar och andra störningar för omgivningen så långt det inte är orimligt. Det framgår av miljöbalkens andra kapitel. Men den informationen är inte så känd och det är anledningen till att jag vill hjälpa till att dela den vidare. Inte för att peka finger åt någon enskild individ.
Källor:
Regeringen
Naturvårdsverket
Energimyndigheten
Boverket
Brasvärmeföreningens informationsblad
Bild/illustration Gabriel kakelugnar och Contura
Du kan läsa mer om vilka utsläppsnivåer som gäller efter 1 oktober 2019 i avsnitt 6:7412 för rumsvärmare i Boverkets föreskrifter (2019:2) om ändring i verkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, (BBR 28)
Kolla in konstnären Stinne Uldal Nguyen i Köpenhamn som tagit sina papercuts till nästa nivå och börjat figursåga tredimensionella konstverk. Så inspirerande! Hon säljer sin konst via Etsy och via DM’s på instagram @isolastudio (med knappt 1300 följare!)
Foto: @isolastudio
Inlägget är en annons för Rörstrand
Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Idag ska vi få lära oss mer om Rörstrands storsatsning Pli Blanc, skapad av designerduon Färg & Blanche med ambitionen att bli starten på en långlivad kollektion och relation. En blivande klassiker för en ny generation som vet att kvalitet är synonymt med stil.
Porslinsserien är inpirerad av modevärldens mjuka, stilfulla textiler och det tidlösa skrädderiets subtila elegans. I mötet med det hårda porslinet har tygernas sömmar förvandlats till vackert formade veck i reliefer som följer och förhöjer formen på servisens alla delar. Inför projektet med Pli Blanc sökte Färg & Blanche även efter inspiration i Rörstrands arkiv och historia. De hittade exempelvis vackra detaljer på gamla tallriksdekorationer som såg ut som draperade textilier. Att kunna omtolka historisk design och ta den med sig in i framtiden är en stor del i Rörstrands design DNA. Pli Blanc ger ett modernt alternativ till deras klassiska serier.
Precis som ett välskräddat plagg kan framhäva formerna på en kropp framhäver också linjerna varje del i servisen och hjälper till att bära upp och förhöja maten du serverar på den. Formen är modern, sofistikerad och tidlös. Pli Blanc innehåller alla delar som behövs för att duka bordet till både vardag och fest.
Färg & Blanche är en Stockholmsbaserad designduo som grundades 2010 av den svenska designern Fredrik Färg och den franskfödde designern Emma Marga Blanche. De är kända för sitt experimentella sätt att arbeta med olika material och former och har sin bas i ett undersökande arbete. Arbetsprocessen är en konstant pågående förstudie av materialutveckling och forskning som sakta leder fram till produktutvecklingar och konstprojekt.
De ville gärna ha en fransk koppling till namnet med tanke på att Emma växte upp i Frankrike och är halvfransk. Samtidigt tittade de på hur Rörstrands namn på produkter sett ut och tidigare och hittade ett flertal med franska ord som till exempel MON AMIE så det kändes självklart att gå denna väg.Färg & Blanche önskade också att namnet skulle avspegla deras kreativa process med serien Pli Blanc betyder ”vitt veck” på franska. Sedan är det också en liten blink till Emmas efternamn Blanche men det är bara en rolig detalj.
Visste du att?
– I skissprocessen arbetade formgivarna först med textila modeller och former för att studera vad de kunde åstadkomma för effekter i porslinet.
– Servisen tog över 2,5 år att utveckla.
– Porslin är inte det enda material formgivarna utforskat mötet mellan mode och sömnad, i hårda material. I projekt “Wood Tailoring” har de även sytt (!) möbler i trä med en industriell symaskin vilket bland annat resulterat i produkten Couture Armchair för BD Barcelona och möbelserien Julius åt Gärsnäs.
– Pli Blanc bestod av nio delar vi lanseringen och våren 2022 kommer serien att utökas med fler delar.
– Karaffen kan både användas som vas och karaff.
– Pil Blanc tål diskmaskin, mikro och ugn.
Kolla in det här huset med strandtomt som är till salu på Sofierovägen i Helsingborg. Ett nästintill overkligt drömläge och ett fint trädgårdsupplägg för en havstomt. Med vindskyddad matplats, stora lavendelbuskar vid trappan på trätrallen, en prunkande pergola med vilstol och en utsikt man aldrig kommer tröttna på. Fler bilder här!
Foton: lånade från mäklarannonsen hos Magnussons 2GM
Jag hann aldrig med när Svenskt tenn sålde Jesper Walderstens Biosfärens mönster i begränsad upplaga 2015. De försvann ju direkt. Men skam den som ger sig. Efter att ha bevakat begagnatmarknaden i… ja, vad blir det nu? Snart 6 år…så fick jag tag på en till slut. Och nu hänger den på väggen i vårt vardagsrum. Ett tips är att använda bevakningsfunktionen som finns på Blocket, men också bildsöket på Tradera (säljaren kanske inte har angett rätt beskrivning, men söker du på en bild av det du letar så kan Traderas algoritm matcha och hitta rätt sak åt dig) och förstås – att hålla utkik på loppis. Ibland har man turen på sin sida.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se