Annons

Läsarfråga: Söderläge med skugga

Hej!
Jag undrar hur dagsljusets toner påverkar färgen i ett rum beroende på om rummet ligger i direkt solljus eller i skuggigt läge. Vi har ett rum i sydöst (varmt ljus) men som ligger i skugga från förmiddagen. Skuggan är lika ”kompakt” som i norrläge. Gör det att dagsljusets ton är av mer kall karaktär i det här rummet då?
/ Anna
Svar:
Intressant fråga! Först tänker jag att vi behöver hålla isär några begrepp.

Direkt solljus är de solstrålar som faller in från ett fönster.
Dagsljus
brukar även betecknas som indirekt ljus. Alltså globalstrålningen från himmelsvalvet dvs solljus som reflekteras i atmosfären, ej att förväxlas med direkt solljus.

Vilken temperaturpåverkan solljuset eller det direkta ljuset har på ett rum kan skilja sig mellan olika väderstreck, tidpunkter och årstider men generellt sett brukar man säga att rum i norr har ett kallare ljus och rum i söder ett varmare. Man skulle enkelt förklarat kunna säga att solens lampa värms upp under dagen, ju längre den står på. Varmt ljus har en tendens att förstärka varma och klara färger medan kallare ljus har en tendens att förstärka kalla kulörer.

Utomhus drar skuggorna på en solig dag ofta åt blått av den enkla anledningen att objektet som skuggar solen blockerar det varma ljuset och bara lyses upp av det indirekta kallare ljuset från den blå himlen. Men även dagsljusets färg kan ju variera kraftigt, från vitt ljus till mörkgrå moln utöver klarblått himmelsljus.

Inomhus beror det indirekta ljusets färg på många fler faktorer än enbart himlens färg för stunden. Exempelvis kanske det inkommande ljuset först studsar mot eller filtreras genom något som smittar ljuset med färg innan det når ditt rum. Om fönstret vetter mot en orange tegelbyggnad (som det inkommande ljuset har reflekteras från) så kommer det sannolikt att påverka ljusfärgen och göra det varmare. Oavsett väderstreck och årstid.


På motsvarande vis kommer blåmålade husfasader att ge ett kallare indirekt ljus i ett skuggigt rum osv. Mitt generella svar på din fråga blir därför att fundera på om finns något i utomhusmiljön som påverkar ljusfärgen på det indirekta ljus som faller in i ditt skuggade rum. Tänk också på vilka kulörer som finns inne i rummet på golv, möbler, textilier och belysning eftersom dessa också påverkar totalupplevelsen av den väggfärg du väljer..

Därför råder jag alltid den som ska måla om att inte bara fota av rummet och ta reda på väderstrecket utan också att ta med bilder från vad som finns på utsidan av fönstret innan de går till färgfackhandeln. På så vis kan de ge dig mycket bättre vägledning inför en provmålning.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.