Annons

Läsarfråga: Skillnaden mellan kakel och klinker?

Hej!
Vad är egentligen skillnaden mellan kakel och klinker?

Kan man ha samma plattor på både golv och vägg?
/ Johanna


Det korta svaret är att kakel är väggplattor och klinker är golvplattor som också kan sättas på vägg. Jag har kortfattat försökt förklara varför nedan.

Kakel
Kakelplattor görs av lera vilket ger ett jämförelsevis poröst gods som normalt används på väggar, och endast inomhus i vårt klimat. I Sverige klassar man, inom gruppen kakelplattor torrpressade, glaserade plattor med vattenabsorption mellan 10 och ca 20%. Vissa typer av kakelplattor kan användas på golv i badrum och liknande, men då krävs tjocklek på min. 7-8 mm och en glasyr som tål måttlig gångtrafik och som inte är slät/blank med tanke på halkrisken. 

Kakelplattor är på grund av den relativt höga porositeten inte lämpade för värmegolv. Poröst lerkakel överför inte värme lika effektivt som andra material. Välj klinker med värmediffusionsförmåga om du ska ha golvvärme.

Klinker
Klinker är grovkeramik som tillverkas av stengods, jämfört med kakel som är gjort av lergods. Klinker har en låg vattenabsorption, mellan 0 – cirka 6 procent, vilket innebär att det är ett material som tål att läggas som golv men också fungerar på vägg. Tack vare sitt tätsintrade gods har klinker bättre hållfasthetsegenskaper och större beständighet. Till golv bör man välja klinker med bearbetningsklass III eller IV (medelhög eller högre belastbarhet) för bästa tålighet. En tung möbel eller ett vattenfyllt badkar på fötter kan annars knäcka en platta.

Olika länder har dock lite olika klassificeringar pga olika klimat och förutsättningar. Leta efter EN-märkta plattor. De har reglerade minimikrav när det gäller nötningstålighet, vattenupptagning, måttolerans, ytjämnhet, frostsäkerhet och tryck- och böjfasthet. Slitstyrkan på klinker mäts i PEI där 5 (V) är det tåligaste. Reptåligheten mäts i Mohsvärde. Tack vare att klinker har en låg vattenabsorption är klinker också tåligare mot kemikalier. Ordet klinker kommer från tyskans ”klingen” och innebär att det täta godset ger plattorna en viss klang om man slår på dem.

Källor:
Byggkeramikrådet
Golvbranschens riktlinjer

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.